21 de novembre de 2014
21.11.2014
Marina Geli · Diputada del PSC

«Deixar l'escó és difícil perquè som fidels al programa electoral del 2012»

Després d'haver estat primera secretària del PSC a les comarques gironines i consellera de Salut amb Pasqual Maragall i José Montilla, Marina Geli (Sant Gregori, 1958) ha anunciat que deixa el partit socialista per impulsar un nou partit, fusió de Moviment Catalunya i Nova Esquerra Catalana, juntament amb Antoni Castells i Montserrat Tura.

22.11.2014 | 06:57
«Deixar l'escó és difícil perquè som fidels al programa electoral del 2012»

Iceta els ofereix continuar al grup

  • El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va encarar ahir la decisió de Moviment Catalunya i NeCat de crear un nou partit amb naturalitat. En aquest sentit, el socialista va manifestar el seu «respecte» per la decisió, i va assegurar que si Marina Geli i Núria Ventura no volen abandonar el grup parlamentari del PSC, podran continuar «amb les seves tasques» com fins ara però com a «independents» i sempre que «respectin la disciplina de grup». Cap represàlia, doncs, per als crítics que marxen a fer un nou partit. En canvi, l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro, va reciminar-los la «manca de coherència», i va assegurar que sospita que ja fa temps que preparaven la sortida del PSC tot i tenir responsabilitats en el partit mentre ell mateix el liderava. «Jo crec que en el seu recorregut i en la seva posició davant d'un PSC que sempre ha actuat i ha debatut els temes democràticament els ha faltat coherència», va argumentar en declaracions a Rac 1, on també es va queixar que alguns sectors hagin volgut «patrimonialitzar la marca del PSC». Finalment, Nou Cicle, el sector més catalanista del PSC liderat per Raimon Obiols, va reivindicar la «unitat» i l'«esforç tenaç i generós» de tots els socialistes per evitar que es produeixi una «dispersió estèril».

Miquel Iceta els ha deixat la porta oberta a seguir al grup parlamentari si segueixen la disciplina de partit. Ho pensen fer?

Esperarem a veure si el president Mas convoca eleccions. Si realment n´hi ha a principis de l´any que ve, es pot pactar arribar fins a finals d´any al grup socialista. En aquests últims temps ja hem manifestat les discrepàncies quan ha calgut, i quedar-nos un mes més no és problema. Més enllà del gener, i depenent de que passi a Catalunya, no crec que sigui possible.

Com han de ser les relacions de Moviment amb el PSC?

Les relacions en l´aspecte personal són bones, el problema és que tenim una discrepància de fons. En els últims dos anys, el PSC no ha estat dins la majoria social i política a favor d´un referèndum que permeti decidir indepenendència sí o no. Ens demanen que deixem l´escó, però això seria molt discutible perquè nosaltres som fidels al programa electoral de 2012, on dèiem que donaríem suport a un referèndum o consulta. Després, el gener del 2013, va haver-hi la votació sobre si Catalunya ha de ser subjecte polític sobirà. I després, el PSC va votar que no que es demanessin les competències per fer un referèndum. Hi ha hagut discrepàncies de fons, i ara hem arribat a la conclusió que cal anar separats en la qüestió nacional, tot i que en l´aspecte social segurament ens trobarem, perquè tots som socialistes. Des del punt de vista local, hi haurà autonomia total per anar amb qui considerin: amb ERC, amb altres formacions d´esquerres, i si algú vol pactar amb el PSC, també serà possible.

Tenen pensat deixar l´escó?

Entenem que l´escó ha de servir per representar aquelles persones que van votar el PSC pel seu programa electoral, i que es volien reflectir en aquesta majoria nacional. Al Pacte Nacional pel Dret a Decidir et pregunten per què no hi ha el PSC: nosaltres hi anem com a Moviment Catalunya, però en realitat hi hauria d´anar el PSC perquè estava al seu programa. Ara potser és veritat que en Miquel Iceta ha estat més clar en els últims temps: reforma federal de la Constitució i referèndum sobre aquesta reforma. Això ha servit per clarificar posicions.

Es veuen prou forts, Moviment Catalunya i Necat, per anar sols a les eleccions, o hauran de pactar?

Tot just comencem a caminar. La nostra vocació és ser presents i contribuir més enllà del tactisme, perquè hi ha d´haver una veu clara i inequívocament socialista catalanista, sense dependència de cap partit d´Espanya. En aquest moment acabem de començar un procés de confluència que culminarà al gener. I segons ho veiem, decidirem.

Creu que molts socialistes de les comarques gironines seguiran els seus passos?

El que em sap greu és veure que tanta gent ja ha deixat el PSC. Nosaltres intentarem reunir la diàspora socialista que ha emigrat cap a casa seva o cap a altres formacions. Però no crec que es tracti de retenir, sinó de veure si també hi ha una veu gironina de persones que es poden sentir confortables en la construcció d´un espai socialista catalanista i sobiranista.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema