El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va reivindicar el compromís i el tarannà "dialogant" d'Ernest Lluch en el 14è aniversari del seu assassinat. Iceta ha realitzat una ofrena floral davant la tomba de l'exministre socialista i ha aprofitat el seu discurs al cementiri de Maià de Montcal (la Garrotxa) per recordar la figura de Lluch i la seva forma d'entendre la vida. "Sempre va tenir un compromís en favor d'un diàleg, avui tan necessari també en el nostre país i que ens ha de guiar", va afirmar. En aquest sentit, el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, va assegurar que és necessari que hi hagi més "unitat, pacte i diàleg" dins del mateix partit del PSC.

Durant tot el seu discurs, Iceta no va parar de pronunciar paraules d'orgull i emoció cap a la figura d'Ernest Lluch. Des del principi, va assenyalar que Lluch sempre va estar "més gran que el propi PSC" i va titllar el seu llegat "d'inabastable". Al mateix temps va voler recordar alguns dels aspectes de la personalitat de l'historiador assassinat a mans d'ETA ara fa 14 anys.

"Tothom deia que no gastava i a mi em va fer un regal molt original, a més tenia sentit de l'humor", va explicar tot recordant una anècdota quan Lluch va entregar-li un fragment d'un diari basc que feia referència a un ciutadà anomenat Iceta que havia guanyat en un joc divertit. Posteriorment, el líder del PSC, mig emocionat, també ha comentat com va viure la mort de Lluch.

Davant de més de 50 persones, Iceta va recordar Ernest Lluch tot assenyalant que es tractava d'un "historiador visionari, tastaolletes, melòman, tafaner i aquí li agradava conèixer les coses". A més, va posar en valor la seva descripció del concepte de socialisme i va afegir que va ser el mateix Lluch qui va trobar la primera menció de la paraula "federal" en un escrit del 1706. Mitjançant un escrit del difunt, Iceta va voler deixar clar l'aportació i la capacitat de diàleg que "sempre" va mantenir l'historiador. "Escoltant l'Ernest, els seus valors i compromís, el compromís en favor d'un diàleg, avui tan necessari també en el nostre país", va subratllar.

En aquest sentit, el líder dels socialistes catalans va afegir que la figura i valors de Lluch haurien de ser una "guia per continuar caminant i ser capaços de construir una societat millor". "Va ser una persona tan, tan, tan gran que qualsevol paraula al costat de la seva vida es queda molt petita", va concloure.

"Millor junts que separats"

L'acte d'homenatge també va comptar amb l'assistència i les paraules del candidat del PSC a Olot, Josep Guix -que va defensar la unió del partit mitjançant un escrit sobre el comportament dels ànecs migratoris-, el vicepresident de la Fundació Ernest Lluch, Josep Maria Carrera, la filla del mateix historiador socialista, Eulàlia Lluch, o el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernàndez, que va voler fer un pas més enllà i ha deixat clar la necessitat de més "pacte, diàleg i unió" dins del PSC davant les separacions i moviments que està patint la formació en els darrers temps.

"Es tracta d'un acte senzill però emotiu on reivindiquem i volem ressaltar els valors del nostre company Ernest, uns valors que són vàlids avui més que mai", va subratllar. Ferández va ressaltar la "importància de reivindicar el llegat de Lluch, la seva capacitat de dialogar, de buscar línies pacte i acord per resoldre diferents problemes que ens estan afectant, no només la relació entre Catalunya i Espanya sinó també dins de la família socialista", va comentar.