implicació en la sisena edició del Gran Recapte a Girona.Tres voluntaris preparant les capses en les quals després van recollir les donacions.Una voluntària del Banc dels Aliments donant informació a una clienta, quan entrava a comprar a una botiga. El contingut d'una de les capses, a mitja tarda.El dispositiu muntat en una gran superfície comercial.

"Bona tarda. Coneix el Gran Recapte? Tingui una bossa...". Aquesta fórmula es va repetir infinitat de vegades ahir a la tarda-vespre en prop de 400 botigues d'arreu de les comarques de Girona i la pronunciaven voluntaris de la Fundació Banc dels Aliments, que esperaven l'entrada de clients per informar-los de la campanya i en recollien les donacions un cop ja havien passat per caixa. A mesura que les hores passaven, l'activitat va anar en augment -sobretot a les grans superfícies- i les capses on s'emmagatzemaven els productes es van anar omplint, sobretot de llet, oli, conserves i llegums secs.

El ritme constant de les donacions en la primera jornada del Gran Recapte a Girona -ahir, la campanya es va limitar a la tarda, però avui s'allargarà tot el dia- feia pensar que l'objectiu del Banc dels Aliments és possible i que s'arribin a sumar 500 tones de productes alimentaris, tots ells destinats a persones que pateixen dificultats econòmiques.

La immensa majoria de persones que ahir entraven a un supermercat i es trobaven un equip de voluntaris del Banc dels Aliments -identificats per petos de colors amb el logotip de l'entitat, organitzats per informar, recollir, registrar i ordenar les donacions- sabien què és el Gran Recapte i en són col·laboradors habituals. Tot i això, algú ho va descobrir ahir, com ara un noi estranger que es va sorprendre quan va entrar a un supermercat situat a la carretera de Barcelona i es va trobar el dispositiu del Banc dels Aliments. En anglès, el jove va demanar informació a una voluntària, Laura Juanola, i després d'escoltar-la li va preguntar com podia fer-los arribar menjar abans d'anar a casa per Nadal. Avui hi tornarà.

Excusar-se per no poder ajudar

El primer torn de la tarda d'aquest supermercat el cobrien quatre membres de l'Arxiconfraria Passió i Mort -col·laboradora habitual- i dues dones de la Confraria de Sant Narcís, ambdues jubilades, a les quals es van adreçar persones que s'excusaven per no poder col·laborar perquè amb prou feines cobreixen les seves necessitats; un noi, per exemple, els va explicar que treballa sense cobrar. D'altres, sobretot homes grans, no sabien què comprar i preferien donar diners perquè ho fessin els mateixos voluntaris.

Juanola -gestora en una notaria- i el seu marit, Pere Urra -treballador del Departament d'Ensenyament-, eren en aquest equip i, tal com va assenyalar ell, col·laboren amb el Gran Recapte "perquè la implicació és important". Un seu company portava el registre de les aportacions, que majoritàriament eren productes demanats, però també hi havia menjar per a nens, bolquers, xocolata o un pot de menjar preparat.

En un altre establiment a la plaça del Lleó, un voluntari de l'Assemblea Nacional de Catalunya, un integrant de la Junta de Gicor i una noia que s'estrenava en això del voluntariat atenien un degoteig de donacions que es va accelerar amb el pas de les hores. Aquest equip, com l'anterior, exemplifica la diversitat del voluntariat que mobilitza el Banc dels Aliments: d'edats, professions i contextos ben diferents.