Finalment, el PSC va posar ahir les coses al seu lloc. Davant la decisió presa per cinc dels sis regidors socialistes de l'Ajuntament de Girona de deixar el partit, la direcció de la formació a les comarques gironines va respondre, poques hores després, amb contundència. El secretari d'organització del PSC a les comarques de Girona, Marc Lamuà, va informar que el partit havia entrat una formalització a l'Ajuntament de la ciutat per explicar que el grup municipal socialista es "queda reduït" a la regidora Sílvia Paneque, qui també és l'alcaldable del partit a les pròximes eleccions municipals.

Lamuà va explicar que després de rebre la baixa de la formació de Pia Bosch, la direcció va optar per concedir la responsabilitat de portaveu del grup a Paneque. També tenint en compte que Bosch havia deixat el PSC de manera conjunta amb els altres diputats socialistes de Girona (Xavier Amores, Àngel Quintana -simpatitzant-, Amèlia Barbero i Quim Bonaventura), el partit va manifestar que, a partir d'ara, el seu grup només estarà representat per Paneque.

"S'han traspassat línies vermelles", va afirmar ahir Lamuà, fent referència a la decisió dels regidors crítics de formar part de la creació d'una nova formació fruit de la fusió de Moviment Catalunya i Nova Esquerra Catalana. Segons va defensar, no és compatible fundar un projecte polític alternatiu "des de dins del PSC i amb recursos de la formació". Així mateix, el secretari d'organització socialista a la demarcació de Girona va considerar que la capital de província estarà "igual de ben representada al plenari municipal amb una única regidora que amb sis edils".

Malgrat tot, Lamuà va lamentar les baixes dels cinc regidors de Girona juntament amb els altres casos dels darrers dies de membres gironins del PSC, que també s'han sumat a sortir del partit. "Sempre serà casa seva", va sentenciar Lamuà. Ara bé, va afegir que "dins el projecte existent del PSC no es pot impulsar una alternativa". De fet, va subratllar que les persones sortints han trencat "el marc de convivència" amb la intenció de fundar un nou partit. Tot plegat "feia pensar que aviat es podria produir una situació d'aquest tipus", va concloure Lamuà.

El secretari d'organització a les comarques gironines del PSC també va avançar que a la direcció de la formació li consta que Pia Bosch i Pere Albó, tal com va avançar ahir Diari de Girona, tenen la intenció de passar a ser diputats no adscrits a la Diputació de Girona.

"Seguir l'exemple d'Iceta"

La decisió de fer fora els cinc regidors socialistes de l'Ajuntament de Girona que han deixat el PSC, es va rebre amb sorpresa entre els afectats. Albó -com a membre de Moviment Catalunya- va afirmar: "Hi ha una estratègia de linxament" de la direcció socialista de la província de Girona cap als crítics del partit. "S'hauria de seguir l'exemple de Miquel Iceta", va afegir Albó, fent referència a l'opció del primer secretari del PSC de no deixar fora del grup parlamentari socialista Marina Geli i Núria Ventura. De fet, Lamuà va reconèixer ahir que s'ha actuat diferent, perquè la situació no és la mateixa al grup municipal que al grup parlamentari.

Amb tot, Albó va instar a "arribar a les properes eleccions i veure quins suports obté cadascú". Ara bé, fonts pròximes als cinc regidors de Girona van explicar ahir que la decisió de deixar-los fora del grup municipal no és possible. El motiu, segons els mateixos arguments, és que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) de l'Ajuntament de la ciutat estableix que cada grup polític decideix qui ha d'ocupar el càrrec de portaveu o altres funcions. Per això, es considera que no es pot imposar cap acord sobre els regidors que es van presentar sota les sigles del PSC a les darreres eleccions municipals. La raó s'evidenciarà amb el temps.