El servei de trens d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres va quedar interromput ahir a la nit causa dels forts aiguats, que van tornar a inundar l'estació del TAV de Girona i, de retruc, van provocar l'activació del FERROCAT per part de Protecció Civil. Segons va informar la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat, l'estació de l'AVE gironina va registrar l'entrada d'aigua durant el vespre d'ahir, la qual cosa va portar Adif, la gestora de la xarxa ferroviària, a anul·lar l'últim tren del dia que unia Girona amb Barcelona.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va explicar que l'aigua va entrar pel mateix punt que l'última inundació del passat setembre, però que en aquest cas no va caure el mur de contenció sinó que l'aigua va desbordar la part que no estava coberta. "Ha entrat per allà on vam dir a Adif que hi podria haver problemes. De fet, divendres passat vam enviar-los un avís per alertar-los de la situació". Puigdemont va revelar que la primera trucada que va rebre després de conèixer la notícia va ser la de la ministra de Foment, Ana Pastor, que li va dir que avui vindria a Girona el secretari d'Estat d'Infraestructures per estudiar la situació conjuntament, "fet que demostra que teníem raó perquè en aquest cas l'actitud ha estat molt diferent".

Segons l'alcalde, aquesta vegada l'afectació serà previsiblement menor que l'anterior. "Les bombes que tenim a la Devesa ja estan treballant i esperem que aquest cop la circulació es pugui recuperar a partir de demà". Puigdemont va afegir que avui tocarà analitzar amb l'Estat i amb la conselleria de Territori com es resol aquesta segona inundació, però va assegurar que posteriorment demanaran responsabilitats polítiques. També va parlar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va apuntar en declaracions a Catalunya Ràdio que "demanaran explicacions".

Es restableix el servei d'alta velocitat en el tram entre Girona i Barcelona

La circulació de trens d'alta velocitat entre Girona i Barcelona s'ha restablert aquest dilluns al matí amb la sortida del comboi de les 7.11 hores de la capital gironina en direcció a la capital catalana. Segons informa Renfe, continua interrompuda però la circulació de trens d'alta velocitat entre Girona i Figueres mentre els viatgers internacionals fan en autocar el trajecte Barcelona-Perpinyà. Els viatgers al tram Girona-Figueres són encaminats en trens Regionals. El servei del TAV va quedar interromput aquest diumenge a la nit després de la inundació de l'estació de Girona a causa dels forts aiguats. L'aigua va entrar a la via cap a les nou del vespre pel desbordament de la riera de Pabordia.

Tren aturat per l'aigua

L'aigua va entrar a l'estació cap a les nou del vespre i va obligar a anul·lar l'últim tren del dia, que anava en sentit Barcelona. Segons sembla, el comboi va sortir de Girona i només va poder avançar uns metres perquè l'aigua havia entrat sobtadament a l'estació i va haver de de fer marxa enrere. Els viatgers, un centenar, van haver de baixar del tren i van ser traslladats a un tren regional. Protecció Civil ha activat la prealerta del Ferocat. Des de Renfe van assenyalar que, "per condicions meteorològiques adverses", des d'un quart de deu del vespre el servei d'AVE va romandre "interromput". "En funció de la previsió d'Adif, Renfe prestarà el servei AVE de forma habitual o mitjançant un servei alternatiu", van agregar.

A causa d'aquesta incidència també es va haver d'anul·lar un altre comboi que havia de sortir de Barcelona a dos quarts de deu del vespre en direcció Figueres. Segons va apuntar Renfe, la incidència va afectar uns 200 passatgers que van poder reprendre el seu destí amb trens de mitja distància.

Malgrat que ahir al capvespre a les vies de l'estació de Girona només hi quedaven tres dits d'aigua, l'acumulació més gran es va situar a l'interior del túnel, concretament a l'altura del parc de Devesa. En aquest punt és on el túnel s'enfonsa més al subsòl i per on hi havia l'accés de la tuneladora que va començar a fer els túnels de l'AVE a Girona.

En declaracions a ACN, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va explicar que la nova inundació de l'estació del TAV a Girona havia estat provocada pel desbordament de la riera, que va travessar els murs que la canalitzaven, fent un efecte pantalla, i va arribar a les vies del tren