L'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta acaba de crear la nova Unitat de Malalties Orbitàries, integrada al Servei d'Oftalmologia. Aquesta unitat es dedica al tractament de patologies com l'oftalmopatia tiroïdal o els tumors de l'òrbita ocular i permetrà incorporar tècniques quirúrgiques que fins ara només es feien a l'hospital de la Vall d'Hebron i al Clínic de Barcelona.

I és que el nou cap del servei d'Oftalmologia del Trueta -que està ubicat al Centre d'Especialitats del Güell de Girona- des d'aquest setembre és el doctor Miguel González Candial, un dels referents mundials en tècniques de descompressions orbitàries i un dels pocs oftalmòlegs de l'Estat espanyol -són menys de cinc- que practiquen aquest tipus d'intervencions.

Es calcula que cada any unes 75 persones de la demarcació de Girona pateixen una descompressió de l'òrbita ocular. A més de desembocar en dificultats de visió, aquesta patologia els provoca l'efecte d'ulls sortints.

La meitat d'aquests pacients acabaran necessitant una intervenció quirúrgica que consta de tres passos que poden durar fins a tres mesos.

En primer lloc, es fa tornar el globus ocular a la seva posició natural; a continuació, s'eliminen els efectes negatius que ha causat sobre la visió (com ara la visió doble o borrosa); i, finalment, es fa una correcció de les parpelles amb l'objectiu de retornar al pacient l'aparença que tenia abans de patir aquesta malaltia.

Aquesta afectació és més dominant en les dones, i es produeix especialment en les pacients que tenen entre 35 i 55 anys. Es calcula que setze dones de cada 100.000 patiran una descompressió orbitària al llarg de la seva vida, mentre que l'índex d'homes, en la mateixa proporció i tram d'edat, baixa fins a tres casos per cada 100.000 habitants.

La creació de la nova Unitat de Malalties Orbitàries, que també tracta els casos de tumors orbitaris, es produeix en el context de la reorganització del Servei d'Oftalmologia de l'hospital Doctor Josep Trueta, que treballa en col·laboració amb el mateix servei de l'hospital de Santa Caterina de Salt, dins el projecte d'unificació dels dos centres.

A més d'altres accions d'organització interna del servei s'han iniciat uns cicles d'activitats docents setmanals i de conferències que arriben als serveis oftalmològics de tota la Regió Sanitària de Girona.

El nou cap d'Oftalmologia

El doctor Miguel González Candial és cirurgià oculoplàstic i orbitrari. El nou cap del servei d'Oftalmologia de l'hospital Josep Trueta ha estat convidat com a instructor als congressos més prestigiosos d'oftalmologia del món, on ha impartit conferències magistrals sobre actualització en cirurgia oculoplàstica, orbitària i de les vies lacrimals.