La violència domèstica s'ha traslladat a les xarxes socials. Si fins ara l'àmbit de la llar és on l'agressor exercia la seva violència física o psicològica envers la dona, Internet s'ha convertit en un espai on cada vegada es detecta més aquest tipus de maltractament.

Una mostra d'aquest increment són les dades que aporten els Mossos el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Segons va informar ahir el cos policial, han augmentat un 56,5% les denúncies per revelació de secrets.

Es tracta d'una tipologia delictiva que està associada a l'ús d'Internet i de les xarxes socials on es fa la difusió d'imatges o informació compromesa i de caràcter confidencial entre la víctima i la persona agressora, entre els quals hi ha o hi ha hagut una relació sentimental.

Per exemple, un cas en què s'incorreria en aquest delicte és que l'home pengi una foto compromesa de la víctima a Internet. El maltractament a la dona, que s'ha incrementat en el camp de les xarxes socials, representa un dels delictes que més han crescut i que estan relacionats amb la violència masclista.

Els Mossos han instruït 10.995 denúncies per violència masclista de gener a octubre de 2014 a tot Catalunya. Les de revelació de secrets juntament els delictes relacionats amb drets i deures familiars -impagament de prestacions, entres altres- i danys, representen un 13% de denúncies recollides a tot Catalunya des del gener fins a l'octubre. En total, els Mossos han instruït un total de 10.995 denúncies per violència masclista durant els primers 10 mesos de l'any. Això representa un 0,7% més respecte al 2013, quan van instruir 10.922 denúncies.

La tipologia delictiva però que continua essent més present en les denúncies és la violència física, ja que representa aproximadament un 40% de la violència de gènere. Aquí hi hauria lesions lleus, greus i temptatives d'homicidi. La violència psicològica suposa un 45%, i hi són presents els delictes per amenaces, coaccions, vexacions i tracte degradant/vexatori. Finalment, la violència sexual representa el 2% de les denúncies.

Una dona morta a Girona

A la província de Girona, les denúncies per violència envers les dones s'han situat gairebé a les 1.200 fins a 30 de setembre. En canvi, durant tot l'any passat se'n van cursar fins a 1.340, una xifra que es podria tornar a repetir o a superar quan es tanqui l'any. Quant a nombre de víctimes ateses a la província són 1.138 i hi ha hagut 117 trencaments de condemna.

Pel que fa a víctimes mortals, la xifra zero es mantenia des de fa dos anys a Girona però va veure un revés fa poc més d'una setmana. El 18 de novembre, un veí de Sant Pere Pescador va matar la dona amb un ganivet i ho va provar amb el seu cunyat utilitzant una espasa. En aquest cas, la víctima va demanar una ordre d'allunyament però el jutjat li va denegar perquè no reunia els requisits. La víctima tenia 32 anys i el seu home, Musa Baldeh 55. El jutge va decretar presó provisional sense fiança i li impedeix veure els seus fills.