03 de desembre de 2014
03.12.2014

La inversió del Govern català a Girona arriba als 52 milions tot i que cau un 72% en 2 anys

La despesa per habitant de la Generalitat és de 67,36 euros per als gironins, fet que els situa entre els territoris on l'aportació per ciutadà és més baixa i gairebé triplicada per Barcelona

04.12.2014 | 15:00

Uns comptes agredolços. Aquest seria el resum tècnic dels Pressupostos de la Generalitat per al 2015 a la província de Girona. D'una banda, el Govern català destinarà a les comarques gironines un total de 52,46 milions d'euros el pròxim any, fet que suposa un creixement del 25,71% respecte al pressupost del 2014. D'altra banda, el volum d'inversió del 2015 no és per tirar coets, perquè si es compara amb els comptes del 2013 -que són els mateixos del 2012, ja que es van prorrogar-, el pressupost de la Generalitat per a la província de Girona cau un 72,59% en només dos anys. Això si s'inclouen les dades les vuit comarques que formen la província gironina, perquè el Govern presenta el pressupost amb el repartiment territorial de vegueries -la vegueria de Girona no incorpora la Cerdanya-.

Així, pel que fa al detall de les xifres pressupostàries, el fet és que els comptes del 2014 de les comarques gironines -41 milions- es van situar al nivell més baix d'inversió de les darreres anualitats. Per tant, no ha estat difícil que els números del 2015 els superessin, malgrat que aquests 52,46 milions d'euros estan lluny dels 191 milions del 2013 i del 2012 o dels 149 milions del 2011. També els Pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent contenen una altra dada que és poc favorable per a la vegueria de Girona. Es tracta del concepte de la despesa per habitant.

Evolució dels pressupostos per comarques


En concret, a les comarques gironines, la inversió per càpita és pràcticament del mateix nivell que al Camp de Tarragona i a l'Àmbit del Penedès. Aquestes són les tres vegueries catalanes amb la inversió per ciutadà més baixa. Així, en el cas de Girona, la despesa del 2015 és de 67,36 euros per habitant. En canvi, hi ha vegueries de Catalunya que gairebé tripliquen la inversió per càpita gironina. Es tracta de l'Alt Pirineu i Aran, amb una despesa per habitant de 180,52 euros, juntament amb l'Àmbit Metropolità de Barcelona, que compta amb una inversió per ciutadà de 150,64 euros.

Les principals inversions de l'any vinent de la Generalitat per a la província de Girona són a les àrees d'ensenyament, d'infraestructures i de salut. A la Selva, el Govern preveu una partida de 2,01 milions per a la nova construcció de l'escola Sa Forcanera de Blanes i de 3,33 milions a les obres del nou col·legi la Benaula de Caldes de Malavella. També destaca la partida de 857.083 euros per fer una rotonda a la C-25 a Riudellots de la Selva. A més, la Generalitat destina més de 2,5 milions per un cens emfitèutic vinculat als edificis de l'Hospital Comarcal de la Selva, juntament amb l'hospital de Móra d'Ebre.

Al Baix Empordà es preveuen 3,97 milions per a la nova construcció de l'escola La Sínia de Calonge i 1,69 milions per a l'edificació d'un CAP a Platja d'Aro. La resta de partides importants són per a Palamós, on reserven 300.000 euros per als serveis del Punt d'Inspecció Fronterera (PIF) i espai marítim Schengen -que està pendent del vistiplau del Ministeri d'Interior- i 1,66 milions per l'adquisició de terrenys de la Platja de Castell i del paratge de Mas Canyet. Finalment, a l'Estartit destinen 1,23 milions per a la construcció del consultori local.

L'edificació de l'escola Montserrat Vayreda de Roses és la inversió més elevada prevista a la comarca de l'Alt Empordà. Segons la proposta de pressupostos, el Govern hi destinarà 3,76 milions. La construcció del reivindicat CAP de l'antiga sitja de Figueres compta amb una partida de 642.952 euros. En infraestructures hi ha un milió per a la terminal intermodal del Far-Vilamalla i 123.142,5 euros per al desdoblament del tram pendent de la carretera C-260 a Vilatenim fins a l'enllaç amb la N-II.

A la comarca del Gironès, destaca la millora del ferm de la travessera de la C-65 al terme municipal de Llagostera. Les obres ja estan licitades i la partida és d'un import de 2,7 milions. Una altra partida important és la de 400.000 euros per a la rehabilitació de la residència d'infància i adolescència del Puig d'en Roca, a la ciutat de Girona. També a la capital, la Generalitat destina 88.766 euros per a la rehabilitació de l'antic institut Gaudí, on s'hi ha de traslladar l'ARRO dels Mossos d'Esquadra. L'edifici està al costat de l'actual comissaria de Trànsit i suposaria que la unitat abandonés les instal·lacions de la carretera Barcelona. En l'àmbit de la Salut, el pressupost preveu 299.067 euros per a l'adquisició del tercer accelerador de radioteràpia a l'ICO Girona.

Al Ripollès, la major partida -de 3,26 milions d'euros- és per a la construcció de l'escola Pirineu de Campdevànol. Al Pla de l'Estany, una de les inversions més importants és per a l'estació depuradora d'aigües residuals de Melianta, amb una partida de 31.726 euros. Finalment, a la Garrotxa es preveuen 466.131 euros per a operacions de conservació d'obra civil, senyalització vertical i barreres de seguretat al parc de Bianya.

Reaccions polítiques

Des de representants gironins al parlament van criticar els pressupostos presentats i els van titllar d'irreals. El diputat i primer secretari del PSC a la província de Girona, Juli Fernández, va afirmar que els pressupostos presentats per la Generalitat "no són realistes i consoliden les retallades, perquè estan basats en uns ingressos ficticis d'un suposat deute amb el Govern Central". I va afegir que es tracta, a més, d'un deute "que, si no està negociat, implicarà menys ingressos". Per Fernández, amb aquests números del Govern català "els pressupostos no es podran complir". I finalment, el primer secretari del PSC a Girona va remarcar que són uns comptes que han estats fets "de cara a la galeria per poder demostrar que el Govern treballa, però no són creïbles".

El diputat i president del PP a la província de Girona, Enric Millo, va considerar que és un pressupost "de política ficció, inviable i enganyós". Pel que fa a la inversió prevista per a la província, Millo va assegurar que no n'hi ha de nova i que això es deu al fet que el Govern "encara pagui inversions del Tripartit i això li impedeix fer noves inversions". De fet, segons va afegir, "hi ha comarques on la inversió cau i és a les més necessitades". El diputat del PP va voler posar d'exemple que "a la Garrotxa la baixa és d'un 83%, al Pla de l'Estany és d'un 12,5%, a la Cerdanya és d'un 28% i al Gironès d'un 15,5%".

Mentrestant, el diputat i president d'ICV a la província de Girona, Marc Vidal, va titllar els pressupostos de la Generalitat de "fantasmes en el seu conjunt" i ho va justificar en què, a parer seu, "l'any passat el Govern basava els comptes en una venda d'edificis i ara els basa en el deute de l'Estat que no s'ha cobrat en els darrers anys". Vidal també va augurar que tem que són uns comptes que "no tindran gaire recorregut i que seran de difícil aprovació".

Per la seva banda, el diputat de CiU i president de CDC a la província de Girona, Pere Vila, i el diputat d'ERC Roger Torrent no van voler fer una valoració, ja que no s'havien estudiat amb profunditat els números de l'any vinent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit