04 de desembre de 2014
04.12.2014
Diari de Girona

La reserva d'animals de Sigean estudia traslladar-se a terres gironines

El parc necessita un espai de més de 300 hectàrees amb estanys i podria prendre una decisió abans de l'estiu

04.12.2014 | 00:00

POSSIBLE CANVI D'UBICACIÓ Davant la manca de resposta de l'administració francesa, la direcció de la reserva africana d'animals està estudiant la possibilitat de traslladar les seves instal·lacions a Catalunya, d'on reben un gruix significatiu dels seus 330.000 visitants anuals.
Malgrat tot, fer realitat un canvi d'ubicació no és senzill, perquè s'ha d'aconseguir una localització adient i realitzar el trasllat dels animals.

La reserva africana d'animals de Sigean, que s'ubica al sud de França, estudia la possibilitat de canviar la seva localització. El parc, que habitualment rep la visita de gironins, està valorant fer un trasllat després que la llevantada del passat cap de setmana hagi "arrasat" tres quartes parts de la reserva. Segons va informar ahir la direcció del parc, ara hi ha tres possibilitats sobre la taula per afrontar el seu futur, una de les quals és situar les instal·lacions de la reserva fora de França. Entre les opcions de la nova ubicació, hi ha les terres gironines.

"De moment no tenim futur tot i que espero que en tinguem aviat", va assegurar ahir el responsable de comunicació del parc d'animals de Sigean, Gabriel de Jesús. Segons va explicar, en declaracions a Diari de Girona, des de la direcció de la reserva africana es valora reconstruir un nou dic de contenció, traslladar les instal·lacions o tancar el parc en última instància. Tot plegat, a causa d'una problemàtica que va començar l'any 1999, amb la reconstrucció del dic de contenció per frenar les aigües del riu La Berre. El fet és que l'altura del nou dic és un metre i 30 centímetres inferior respecte al mur que hi havia abans. Això ha provocat que, durant els últims 15 anys, la reserva de Sigean hagi patit un total de vuit inundacions.

Malgrat tot, l'afectació de la llevantada de fa pocs dies ha estat força catastròfica. En concret, aquesta darrera inundació ha repercutit pràcticament al conjunt del parc i ha posat fi a la vida de diversos animals. Per exemple, han mort un parell de femelles de cocodrils en perill d'extinció de l'Àfrica Oriental. A més, la llevantada ha fet malbé diferents instal·lacions de la reserva. Malgrat que el parc va obrir ahir les seves portes al públic, l'accés amb cotxe encara no és possible pel mal estat dels camins i també d'algunes instal·lacions, com és la zona dels lleons que continua tancada.

Davant d'aquesta situació, la direcció ha decidit actuar. D'entrada, la reserva està pendent de la reacció del poder polític francès, que és qui ha de resoldre la problemàtica del dic -perquè és de la seva competència-. De Jesús va afirmar ahir que el parc ja ha rebut la notificació de l'Estat francès, sobre la possibilitat de revisar l'obra del mur de contenció del riu que inunda la reserva de Sigean. Malgrat tot, tenint en compte que aquest problema es perpetua des de fa 15 anys, també hi ha altres opcions.

A part de tancar el parc, una de les sortides que agafa força és traslladar la reserva d'animals fora de França, considerant el tracte rebut per aquest país. És per això que es busca un espai de més de 300 hectàrees amb "zones d'estanys". Ara bé, De Jesús va admetre que el futur pot passar "tant per Catalunya com per Itàlia". "Si d'aquí a un parell de mesos no s'ha solucionat la situació, estudiarem les opcions de canvi d'ubicació", va afegir. De fet, De Jesús va concretar que si des de l'administració francesa no es resol la problemàtica del dic, la direcció preveu prendre una decisió sobre el trasllat en ferm "abans de l'estiu del pròxim any", per evitar una altra inundació -que gairebé sempre es produeix a la tardor-.

Així, aquest parc d'animals, que és conegut a la província de Girona -sobretot pels cartells publicitaris de grans dimensions que hi ha a les carreteres-, podria disminuir aviat la distància geogràfica amb el públic gironí.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit