Els hotels de muntanya de la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya esperen ocupacions a l'entorn del 70% pel pont d'aquest cap de setmana. Tradicionalment, aquesta festivitat dóna el tret de sortida a la temporada d'esquí. Aquest any, però, hi ha poca neu i, per tant, serà determinant el temps i l'estat de les pistes per atraure reserves d'última hora. A la Costa Brava només estan oberts el 35% dels establiments, i l'ocupació es calcula a l'entorn del 55% a l'Alt Empordà, 65% al Baix Empordà i 72% a la Selva. Les previsions de la Federació d'Hostaleria de Girona són similars a les de l'any passat.

Per al pont de la Puríssima les ocupacions més importants es registren habitualment a les comarques de l'interior de Girona. El fet que, tradicionalment, les pistes d'esquí arrenquin temporada coincidint amb el pont i que molts hotels de la costa tanquen a l'hivern (només el 35% estan oberts) fa que el gruix dels visitants opti per la muntanya.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria de Girona -que compta amb 1.600 empreses-, els pocs hotels que estan oberts a la costa tindran ocupacions superiors al 50%. Concretament, pel que fa a la zona de l'Alt Empordà la previsió d'ocupació és del 55%, a la Costa Brava Centre del 65% i a la Selva Marítima del 72%. A la ciutat de Girona, les previsions situen els nivells d'ocupació a l'entorn del 50%.

Aquestes dades contrasten amb el registre de reserves que té l'associació Costa Brava Centre Hotels. El seu gerent, Martí Sabrià, assegura que aquest "serà un cap de setmana fluix" perquè els visitants acostumen a escollir la muntanya i perquè no es preveu bon temps. Per això, calcula que els hotels que estan oberts no arribaran a omplir ni la meitat de les habitacions. Aquesta associació també gestiona una vintena d'hotels familiars a l'interior -sota la marca Blau Verd Hotels- i en aquests establiments les ocupacions podrien arribar al 70% en els millors dels casos.

Millors xifres a muntanya

Els establiments de muntanya són els que esperen més visitants durant el cap de setmana llarg de la Puríssima. Segons les dades de la Federació d'Hostaleria de Girona, els millors registres s'esperen al Ripollès (78%), seguit de la Garrotxa (70%) i la Cerdanya (61%).

Els representants de la federació van explicar que aquestes previsions es poden modificar a l'alça si el temps acompanya i si les pistes d'esquí obren i ho fan en bones condicions. Fins ara, només Vallter 2000, al Ripollès, ha anunciat que obrirà portes avui, amb quatre remuntadors i quatre pistes disponibles. La resta d'estacions gironines estan pendents del temps i de si poden produir més neu artificial abans d'anunciar l'obertura. Tot sembla indicar que serà així, ja que les temperatures han baixat ostensiblement i ahir els canons de neu funcionaven a tot drap a les estacions de La Molina i Masella, com es pot veure en la imatge que acompanya aquesta informació. A més, la llevantada de fa pocs dies va provocar precipitacions de neu a les cotes més altes de les estacions. La intenció de totes les estacions gironines -La Molina, Masella, Vallter i Núria- és començar demà la temporada.

Segons la Federació, les dades estan en la línia de les previsions que els hotelers tenien fa ara un any.

La majoria de reserves de què disposen els hotels gironins són per a dues nits i el dia que més entrades es preveuen és el dissabte 6 de desembre. El preu de les habitacions dobles -amb esmorzar- oscil·larà entre els 80 i 85 euros per persona i nit.

Segons informa la federació, el perfil majoritari del visitant és el de proximitat. Principalment parelles i famílies procedents de Barcelona i l'àrea metropolitana. També s'espera que a les comarques de muntanya s'hi desplacin gironins que viuen a altres punts de la demarcació, tot i que no tots acaben fent nit a fora de casa.