Interior ha multat dos excursionistes per un rescat que es va produir aquest estiu al Puigmal. Es considera que els dos homes van actuar de forma negligent i se'ls ha imposat una sanció de 839 euros que han de pagar entre els dos. Un d'ells ja ha abonat la seva part.

El fet pel qual se'ls ha multat es remunta al 17 d'agost. Un dels dos excursionistes va alertar els Bombers al voltant de dos quarts d'onze de la nit que el seu company no havia tornat de la ruta. Havien decidit que un se n'anava cap a la Cova de les Encantades de Queralbs mentre que l'altre l'esperava. En veure que es feia tard i l'altre home no tornava, va alertar els serveis de rescat. Ràpidament es van activar els Bombers amb tres dotacions i els Mossos d'Esquadra. Van muntar un dispositiu de rescat i, fins i tot, van arribar a parlar amb la germana del que havia alertat de la desaparició del company per saber amb quin vehicle havien pujat cap a Queralbs.

La noia ho desconeixia però els va dir que podria ser un o altre cotxe, un cop van arribar al lloc des d'on es va donar l'avís van localitzar un vehicle, que coincidia amb el que podia ser dels excursionistes però no hi havia ningú, malgrat que es trobava obert. Els Bombers van seguir fent la recerca fins que al cap d'una estona, pels volts de mitjanit, quan estaven buscant si trobaven els dos excursionistes es van creuar amb un vehicle que estava circulant. El van aturar i es van trobar que eren els dos excursionistes que ja s'havien retrobat i tan tranquil·lament, anaven amb el tot terreny, un Nissan Terrano. Se'ls acusa de negligència, ja que en cap cas van trucar de nou al telefòn d'emergències avisant que ja s'havien trobat i que per tant, no tenia cap sentit fer recerca.

Davant d'aquesta actitud i del cost del rescat, el departament d'Interior ha decidit sancionar-los amb una multa de 839 euros. Una quantitat a abonar entre els dos excursionistes. Segons fonts de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, un dels dos sancionats ja ha abonat la seva part de la multa.

En aquest servei van participar-hi tres vehicles de bombers, la qual cosa suposa la presència de set efectius del cos de salvament. Una despesa de l'Administració que es veu revertida en la multa als dos homes.

Una imprudència, en estudi

Un altre dels supòsits que pot provocar que una persona hagi de pagar una tasca per un rescat és que no hagi fet cas a una senyalització que indica que hi ha un perill o prohibició. En aquests moments, la Direcció General té sobre la taula un cas en el qual tot indica que pot ser objecte de sanció.

Es remunta al 29 de setembre al Far d'Empordà. Un cotxe va quedar atrapat sota un pont de la C-31, en una zona inundada. En aquest fet, fonts de Bombers asseguren que estava balisat i per tant, no es podia passar sota del pont del tren i en canvi, el conductor no va fer cas de la senyalització i va quedar atrapat. Feia una estona en aquest mateix punt, els Bombers ja hi havien fet un rescat i per això va quedar balisat. Aquest cas està sota estudi.

Interior ja ha multat en tres ocasions per rescats a la província de Girona, el primer dels casos va ser el 2011, quan uns joves van quedar atrapats a la Muga, se'ls va imposar 507,82 euros, que ja han pagat. El segon va ser el mateix any a un esquiador que va ser rescatat fora pistes durant una allau a la Masella. Aquest també ha abonat el cost de la multa. L'últim rescat sancionat és aquest del Puigmal.