L'objectiu -segons ha explicat Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal per CiU)- és aconseguir tornar els 1.000 consumidors potencials diaris que l'antic Hospital Sant Jaume aportava a la seva zona d'influència. Durant les darreres setmanes, responsables de l'Ajuntament i de l'Associació de Comerciants d'Olot han coïncidit a assenyalar una repercussió negativa del canvi d'ubicació de l'hospital respecte al comerç. Segons el president dels comerciants Jordi Rovira, els establiment més afectats han estat els de menjars preparats, restaurants, bars, pastisseries, farmàcies i venda de plantes i flors.

Estanis Vayreda ha explicat que l'Ajuntament havia comptabilitzat que l'antic hospital generava un moviment diari d'unes 1.000 persones en la zona dels carrers Sant Rafel, Doctor Fàbregues, Antoni Llopis, Mulleras i plaça del Mig. Per a Vayreda el retorn de la Plaça Mercat al costat de l'edifici de l'Hospital ha tornat un mínim de 1.500 persones diàries a la zona. Aquest fet -segons el seu criteri- ha servit per alleugerir l'impacte del trasllat de l'hospital, però és insuficient.

Segons ha explicat, la confiança de l'Ajuntament està en la possibilitat que el proper trasllat de l'oficina de turisme (ara a l'Hospici) a l'edifici de l'hospital aporti més persones a la zona afectada. Encara li genera més optimisme la proposta d'ubicar els serveis educatius a l'edifici buit. La previsió de l'Ajuntament és que portar l'educació d'adults i la no reglada a l'antic recinte hospitalari generarà un moviment de 500 persones diàries.

La darrera carta, amb la qual compta l'Ajuntament, és la ubicació de comerços senyal als baixos de les antigues consultes ubicades de cara al carrer Sant Rafel (un dels principals eixos comercials d'Olot). L'alternativa dels comerços senyal compta amb l'acceptació d'una gran part de comerciants. La voluntat és que els comerços senyal (franquícies de roba i altres) serveixin per atraure gent els caps de setmana i mantenir la clientela local.

Això no obstant, destinar els baixos de l'hospital a espais comercials, en els darrers plenaris, ja estat criticat pel PSC i per ERC. Segons la seva visió, fer més espais de venda crearà més competència. Argumenten que al centre hi han locals buits i que el comerç està en una situació delicada.