Ara fa 12 anys es va celebrar per primera vegada l'Any Internacional de les Muntanyes. Des d'aleshores, cada dia 11 de desembre celebrem el Dia Internacional de les Muntanyes per crear ?consciència sobre la importància de les muntanyes per a la vida, destacar les oportunitats i les limitacions en el ?desenvolupament de les muntanyes i crear aliances que generin canvis positius en les muntanyes i en les terres altes del món.

Enguany, el lema que dóna significat a aquest dia és "L'Agricultura de Muntanya". Quan pensem en les muntanyes, segurament la primera reflexió que ens ve en ment gira entorn de la importància ambiental o emblemàtica de les muntanyes com a símbol de la natura, però cal recordar i remarcar que a més, aquestes, tenen una incidència directa en les persones.

Així, avui tenim l'oportunitat de reivindicar com l'agricultura de muntanya, que és i ha sigut predominantment una agricultura familiar, ha esdevingut un model de desenvolupament sostenible a través dels segles.

Tot i així, des de fa temps, aquesta agricultura de muntanya està patint una transformació a causa de l'augment de la població, la globalització de l'economia, la urbanització i la migració dels seus habitants cap a les ciutats.

Aquesta alteració, però, no ha de ser imperativament negativa. Amb l'esforç de tots, aquests canvis poden oferir oportunitats per al desenvolupament local. Les persones que viuen en les zones rurals poden diversificar els seus ingressos creant productes de muntanya de valor elevat, artesanies o vincular el seu ofici amb el turisme.

Deixeu-me afirmar que arribats a aquest punt, s'ha de defugir de tòpics, idealitzacions i simplificacions ambientalistes. Com va dir el Dr. Jaume Terrades, concebre la conservació com absència d'intervenció és un error. Protecció no ha de ser abandonament, sinó una manera nova de desenvolupament. I molt freqüentment, la conservació implica una intervenció activa sobre el medi.

La gestió forestal sostenible, un dels grans pilars de la política del Departament d'Agricultura, és una eina que garantint el manteniment del medi natural, posa en valor els productes i serveis dels terrenys forestals. D'aquesta manera, es camina cap a una major presència del medi rural en l'actual sistema socioeconòmic, polític i territorial.

Cal que la societat reconegui la importància que tenen les muntanyes en la generació de serveis ambientals, socials i econòmics, així com de l'agricultura en la seva doble vessant: tant econòmica com paisatgística. Si bé darrere de l'agricultura hi ha un autèntic sector econòmic que cal tractar com a tal, al mateix temps aquesta activitat aconsegueix esculpir i cuidar el nostre paisatge.

En aquest sentit, també cal que es dediquin els recursos suficients per fer sostenible la gestió agro-forestal en terrenys de muntanya, que és indispensable per al manteniment d'aquests serveis, buscant l'equilibri entre els diferents àmbits que hi conviuen.