Les comarques gironines continuen perdent població. Segons les dades que recull l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la demarcació de Girona ha reduït la seva població en el darrer any en bona part per l'emigració de ciutadans d'origen africà o d'origen sud-americà. Entre juliol de 2013 i juliol d'aquest any, més de 3.500 persones originàries de l'Àfrica i més de 3.000 de procedència sud-americana han abandonat de manera oficial la seva residència a Girona. A més cal sumar també més de 1.800 persones de països europeus que no formen part de la Unió Europea, que també han emigrat buscant fortuna a altres estats.

En conjunt, l'emigració des de les comarques gironines arriba a les 9.000 persones, però es veuen compensades per un increment de 4.184 persones de nacionalitat espanyola que s'han registrat en l'últim any. No es tracta però d'un increment poblacional per l'augment de la natalitat: segons l'INE, la major part de l'increment es produeix per l'arribada de ciutadans d'origen estranger però que ja tenen la nacionalitat espanyola. Així en els últims dos anys hi ha més de 5.000 persones amb orígens a Amèrica Llatina però amb nacionalitat espanyola que han instal·lat la seva residència a les comarques gironines. En el mateix cas es troben també prop de 2.000 persones amb origen africà però que ja disposen de la nacionalitat espanyola.

La pèrdua de població de les comarques gironines

En l'últim any són prop de 4.000 habitants amb naixement a l'estranger però amb nacionalitat espanyola els que s'han sumat al padró de les comarques gironines. De fet, els ciutadans amb naixement a territori espanyol suposen només 600 habitants dels nous espanyols més que estan registrats a les comarques gironines.

Descens de la natalitat

Per altra part, la natalitat és un factor que no ajuda a frenar la pèrdua de població. De fet, en els darrers dos anys el nombre de ciutadans de menys de dos anys ha patit un decrement de gairebé 2.000 persones, fet que ja mostra la tendència a la disminució de la natalitat dels darrers anys.

En el balanç de la crisi, l'INE demostra l'èxode de la mà d'obra de les comarques gironines. Des de l'any 2008, les comarques gironines han perdut més de 38.000 persones d'entre 19 i 35 anys. Tanmateix, la major part d'aquesta emigració però s'ha produït en els darrers dos anys: des de gener des de 2012 ha suposat fins a 20.000 gironins menys, entre els 18 anys i els 39 anys.

Les estadístiques de població han tendit sempre, en les darreres dècades, a anar a l'alça. La corba positiva dels últims 42 anys (l'INE va començar a publicar aquestes dades el 1971) es va invertir el 2012 amb el primer descens d'habitants a la província de Girona. Concretament, a 1 de gener de 2013 la demarcació havia perdut 2.791 habitants respecte la mateixa data de l'any anterior.

Aquest descens del 0,4% va ser, en gran part, motivat per un creixement constant de les emigracions en els darrers anys i una baixada de més del 50% de les immigracions en quatre anys.