L´hospital Santa Caterina de Salt s´ha adherit al projecte Mimocardio, un programa pensat per millorar els seus resultats terapèutics dels pacients cardíacs aguts. La iniciativa està impulsada per la Societat Espanyola de Cardiologia i la Fundació Espanyola del Cor i proposa que el pacient s´impliqui més en la seva rehabilitació cardíaca. Mitjançant aquest programa, es vol evitar la sensació de desconcert que pateix una síndrome coronària aguda com l´infart o l´angina de pit després de l´alta mèdica i aconseguir que adopti hàbits de vida més saludables i continui el tractament farmacològic prescrit, cosa que actualment no passa en la majoria dels casos, apunten els responsables del projecte.

«La rehabilitació és una de les parts més sordes de la malaltia cardíaca i en realitat és tant o més important que el tractament», va explicar ahir el coordinador del Servei de Cardiologia de l´Hospital Josep Trueta i del Santa Caterina, el doctor Gabriel Vázquez. «Mesures, canvis d´estil de vida... tot això salva tant com el tractament i en realitat, ens trobem amb molta gent que recau en els mateixos hàbits tòxics. El malalt bo és el que ens pregunta què ha de fer un cop ha patit alguna malaltia, per això ens interessa potenciar la Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Santa Caterina», afirma el responsable de cardiologia dels dos centres.

El projecte Mimocardio, explica Vázquez, «és un marc global que s´està començant a desenvolupar i que vol recollir consells sobre nous hàbits i donar suport professional als pacients».

En total, una setantena d´hospitals d´arreu de l´Estat, entre ells el Santa Caterina de Salt, s´han sumat a la iniciativa, que vol implicar per igual metges i pacients. Els centres rebran un kit d´eines amb futlletons informatius, material audiovisual i jocs de cartes amb reptes diaris de prevenció secundària perquè vagin assolint noves metes cada dia, amb l´objectiu que recordin que es tracta d´una patologia crònica contra la qual s´ha de lluitar cada dia. A més, s´ha dissenyat una plataforma digital on especialistes i pacients puguin accedir a múltiples continguts sobre diverses qüestions de les malalties cardiovasculars, amb àrees específiques per al professional i el pacient.