Tres trams de la xarxa viària de la província de Girona es troben entre els deu de més risc d'accidentalitat de Catalunya. Un d'aquests, el de la N-260-N-152 uneix els Pirineus. Es tracta d'un tram de 6,5 quilòmetres que va des d'Alp fins a la frontera francesa i per on circulen 6.349 vehicles al dia. Aquest tram es troba en la segona posició del rànquing i de fet, repeteix dins d'aquest llistat per segon trienni consecutiu. Així ho revela l'EuroRAP, l'estudi d'avaluació de les carreteres que analitza la sinistralitat a la xarxa viària catalana entre els anys 2011-2013 i que elabora el RACC juntament amb altres clubs europeus, el Servei Català de Trànsit, la Diputació de Barcelona i el departament de Territori i Sostenibilitat.

Els altres dos trams amb més risc d'accident es troben a la vuitena i desena posició. El primer el formen els 12,8 quilòmetres més de la N-260. En aquest cas els que transcorren des de la GIP-5239 a Navata fins a Besalú (A26). Una via per on passen 7.135 vehicles al dia i on anualment hi ha una mitjana d'accidents mortals i greus de 3,67. En l'última posició de la llista de l'EuroRAP hi ha la GI-555, coneguda com la segona carretera de la vergonya de la Selva interior. Són 14,1 quilòmetres entre Sils i Massanes, per on circulen sobretot vehicles pesants. Cada dia hi transiten 6.661 vehicles i la mitjana d'accidentalitat se situa també als 3,67.

Més quilòmetres amb risc alt

Una altra dada interessant de l'estudi és el tant per cent de quilòmetres amb risc "molt alt" de patir accidents greus i mortals. Si es compara amb les dades de l'anterior trienni, a Girona els quilòmetres amb risc "molt alt" han pujat un 0,3 % i són un 15,1% dels totals. Mentre que els de risc alt s'han incrementat un 2,9% i representen el 19,4% dels analitzats. L'EuroRAP ha analitzat 6.356 quilòmetres de xarxa viària de Catalunya, fet que suposa el 53% del total. Aquestes vies acullen el 90% de la mobilitat total i s'hi produeixen el 79% dels morts i ferits greus.

Un altre dels punts que recull l'estudi són els trams amb menys risc de patir un accident de trànsit mortal o greu. A Girona hi ha la GI-512. El traçat que va des de la N-II a Tordera fins a Maçanet de la Selva (C-35) i que comprèn un total de 8,3 quilòmetres.

A la resta Catalunya, la carretera que encapçala el llistat dels trams amb més risc d'accident per tercer any consecutiu és la BV-2041, una via que uneix Gavà amb Begues. La demarcació amb més quilòmetres amb risc alt i molt alt de sinistre és Lleida, amb un 36,5%, mentre que Tarragona és la que en té menys, un 20,7%. Enguany l'estudi del RACC ha redefinit el nivell de risc per adaptar-lo a l'objectiu europeu de reducció del 50% la mortalitat per accident de trànsit el 2020.