En Marc Muntanya és el pastor de Riudaura (Garrotxa) que el setembre passat va iniciar un micromecenatge per aconseguir els 1.200 euros que li feien falta per ampliar el ramat i produir més llet per als formatges artesanals que fa des del seu obrador. La iniciativa va tenir tan bona acollida que al final va quadriplicar els diners previstos, 4.800 euros, amb l'ajut de 137 mecenes a qui recompensarà en compliment dels compromisos adquirits, entre els quals hi ha l'encàrrec de 200 formatges. El passat 18 de desembre van arribar les noves inquilines, 10 cabres procedents d'una granja dels pre-Alps francesos. Sent que ha viscut un somni fet realitat: "Semblava una utopia però ara ja les tinc", diu.

Unes catorze hores -set d'anada i set més de tornada- és el que va necessitar Marc Muntanya per portar al seu corral de Riudaura (Garrotxa) les cabres que durant tant de temps havia volgut. Va ser un viatge esgotador, amb un remolc petit i sense poder passar dels 90 quilòmetres per hora, però que li va valer la pena. En una entrevista a l'ACN, el pastor ho valora així: "Mires enrere i t'adones que el que fa tres mesos era com una utopia, aconseguir les cabres d'aquesta qualitat dels pre-Alps francesos, s'ha fet realitat amb perseverança, paciència i imaginació".

Pastor i bestiar s'estan acabant de conèixer però les sensacions són molt bones. Les altres cabres les han rebut sense problemes i comparteixen el corral amb naturalitat. En Marc Muntanya en va comprar 10 però d'aquí a uns mesos s'hauran convertit en 15 o 20 perquè totes estan prenyades i per tant duen un o dos cabrits. Una d'elles estava a punt de tenir-los i el naixement es va produir a poques hores de venir cap a la Garrotxa. Els dos cabrits van viatjar a dins de la furgoneta mentre les altres estaven al remolc.

Li han costat en total 3.200 euros, un preu elevat però que segons el pastor és justificable perquè són de la "millor raça" possible, la saanen, que només es troba a França. Produeixen molta més llet i de gran qualitat, dos factors indispensables per poder tirar endavant el seu obrador artesanal sense necessitat d'ampliar un espai limitat. Quan el mes de gener ja les pugui munyir a totes, confia tenir la matèria prima suficient per entregar els 200 formatges que ja té encarregats dels mecenes que van apostar pel projecte com a molt tard el mes de març.

Un èxit rotund de micromecenatge

Amb el nom de Les Cabretes, Marc Muntanya va decidir engegar el micromecenatge per poder comprar el lot de cabres a través de Verkami. Una iniciativa original que va captar de seguida l'atenció dels internautes, entre altres coses, perquè no acostuma a passar que algú d'aquest gremi recorri a aquest tipus de plataformes per aconseguir diners. Les recompenses que el pastor oferia també eren molt poc comunes i cridaneres. Des d'un tast de formatges, passant per un taller de cant improvisat -Muntanya també és acordionista- o l'opció de posar nom a les cabres i visitar el corral. Les xarxes socials de seguida en van fer difusió i en només dos dies Muntanya ja havia aconseguit el 80% dels diners, 950 euros dels 1.200 que demanava.

El que semblava però una arrencada immillorable va acabar amb un resultat del tot inesperat: un total de 4.805 euros, quatre cops més del que demanava, amb l'ajuda de 137 mecenes, la majoria catalans però també de Dinamarca i França. El pastor explica que ha decidit gestionar els diners amb seny i comprar només les 10 cabres que tenia previstes tot i que en podria haver portat més. Amb els euros que li han sobrat, ha comprat material per l'obrador i també ha afrontat les despeses del transport i els tràmits burocràtics. I ara només té al cap poder començar a produir els formatges amb el segell d'El Pastor de Riudaura per complir amb els compromisos dels mecenes, sense els quals no hauria estat possible arribar fins aquí i a qui està enormement agraït.

També ha començat a enviar les fotografies de les noves inquilines als padrins, perquè comencin a pensar el nom que duran tota la seva vida.

Pasturar a l'aire lliure i controlades per GPS

Les cabres franceses que ha comprat vivien en una granja amb unes grans vistes però que no podien veure fins que no tenien un any de vida. Els cabrits, al néixer, eren separats de les mares per així poder munyir més fàcilment el bestiar. Unes pautes que el pastor de Riudaura no seguirà, tot el contrari. Mamaran fins que siguin adults i cada dia pasturaran unes sis hores a l'aire lliure per dia.

I per controlar-les, aquest emprenedor amant de les últimes novetats també s'ajudarà de la tecnologia. Ha adaptat una aplicació de mòbil que, mitjançant el senyal de GPS, li permet saber en tot moment on està el ramat i rebre una alarma en cas que una de les cabres s'escapi del tancat. A banda de localitzar-les de forma immediata, amb un error d'entre 2 o 20 metres de distància segons la cobertura, també pot saber què han menjat, quina és la zona on han pasturat i quines són les plantes que els agraden més amb un senzill click. Cada vespre, es pot baixar totes aquestes dades a través de la mateixa aplicació que ha dissenyat una empresa austríaca.

El sistema està en fase de proves i de moment només hi ha una cabra que porti l'emissor -fa 2x3 centímetres i pesa molt poc- lligat al collar. És resistent a l'aigua i als cops i si es perd, es pot activar de forma remota un senyal de llum i so per localitzar-lo. "El resultat és més que excel·lent i de ben segur que acabaré posant-ne a més animals", assegura Marc Muntanya.