Casualitat o no, l'endemà de saber que el TAV no supera els 200 quilòmetres per hora entre Barcelona i Perpinyà, Girona va acollir una taula rodona per debatre sobre la connexió amb França en l'àmbit d'infraestructures. Evidentment, un dels aspectes que es va tractar va ser aquesta velocitat reduïda que, des de fa uns dos mesos, s'aplica a la línia, que combina la circulació dels trens de viatgers amb els de mercaderies. Tot i que Adif va negar ahir que hi hagi el risc que els combois de mercaderies puguin descarrilar, el sector econòmic va valorar que la línia del TAV no hauria de ser mixta.

El director de projectes del Port de Barcelona, Carles Rua, va assegurar des de la Casa de Cultura de Girona que "és complicat gestionar d'una manera competitiva una línia mixta" d'alta velocitat per a viatgers i mercaderies. "A Europa ningú ho ha aconseguit fins ara", va recordar Rua, que va subratllar que es tracta d'un cas inèdit i que és poc viable. "Hi ha dificultats, tal com ara s'estan tenint", va insistir Rua, que va manifestar que les mercaderies "poden circular per Portbou", sense haver de compartir línia.

De fet, Rua va explicar que la situació actual no és desitjable, per fer rendible el transport de mercaderies. Així, va determinar que el peatge que ha de pagar cada tren de mercaderies per passar pel túnel del TAV del Pertús és de 825 euros, que suposa prop d'un 15% del cost total del trajecte entre Barcelona i Perpinyà. Això provoca, segons Rua, que les mercaderies es transportin per carretera.

A més, el director de projectes del Port de Barcelona va destacar que el túnel del Pertús compta amb un pendent que obliga a portar dues locomotores i on només poden circular-hi combois d'un màxim de 500 metres. També s'ha de contemplar que els trens han de canviar de conductor quan es travessa la frontera francesa, juntament amb el fet que l'electrificació i la senyalització és diferent.

A la mateixa taula rodona d'ahir també va participar-hi el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que va reiterar les paraules de Rua. Espadalé va recordar les dificultats dels combois per passar pel Pertús i va afegir que quan hi hagi el tercer fil a Portbou, "es resoldrà el problema del pas de mercaderies".