La formació liderada per Pablo Iglesias està de precampanya interna, ja que entre el 26 de desembre i el 2 de gener obriri el procés d´elecció de secretaris generals i membres de consells ciutadans. A les comarques gironines han estat convocats els cercles Girona, Blanes, Lloret de Mar, Figueres, Palafrugell, Salt, Sils i Palamós. Només aquests vuit cercles compten ara mateix amb prop d´un miler d´afiliats i en el conjunt de les comarques gironines ja superen els 1.500. El procés d´elecció ha de servir per consolidar l´estructura territorial, primer en l´àmbit local i, gairebé de manera immediata, en el context autonòmic.

La xifra es podria veure incrementada precisament arran d´aquestes eleccions als consells territorials. Per votar i escollir un secretari general només cal inscriure´s quan comença el procés i exercir el vot abans del 30 de desembre, que és quan acaba el termini previst. Podem ha decidit no limitar la participació i les votacions es podran fer a través d´Internet en els pròxims dies. Tots els candidats han hagut de respectar una sèrie de normes per no contradir el que marca la línia general.

Els estatuts de Podem avisen que les assemblees territorials hauran de respectar els «principis generals aprovats per assemblees d'ordre superior». Això es tradueix, per exemple, en què en les eleccions municipals no es podrà concórrer sota la marca Podem, tal com estableix l'estratègia política aprovada recentment pels simpatitzants de la formació. Segons fonts de la formació a comarques gironines, els simpatitzants però ja han treballat en altres moviments ciutadans per decidir si configuren en el futur una aliança. Aquests possibles pactes o decisions de no concórrer als ajuntaments s´anunciaran a finals de gener.

En el cas dels municipis, aquest procés es tancarà el 2 de gener, mentre que en l'àmbit autonòmic s'estendrà fins al 14 de febrer. Els aspirants a integrar les Secretaries Generals i els Consells Ciutadans de Podem en les Comunitats Autònomes podran registrar les seves candidatures entre el 7 i el 25 de gener. També hauran de presentar, igual que en els municipis, projecte polític i organitzatiu. Després de la promoció de candidatures, que es desenvoluparà entre el 26 de gener i el 8 de febrer, tindrà lloc la votació, entre el 9 i el 13 de febrer.

Els integrants de les direccions autonòmiques es proclamaran el 14 de febrer, entre ells els secretaris generals de les 17 Comunitats Autònomes, que automàticament passaran a integrar el Consell Ciutadà Estatal com a membres nats. La candidatura de Girona En el cas de la ciutat de Girona, la mestra i pianista professional Alba García Gras és l´única aspirant a la secretaria general encapçalant la candidatura interna de «Sí que es pot». Aquesta docent d´una escola pública, de 27 anys, ha estat una de les fundadores del moviment a la ciutat i presenta un document politicoorganitzatiu en el qual concreta que el seu objectiu és afavorir el canvi, que passa per no afavorir un govern ni del PSC ni de CiU.

Pel que fa a la implantació de Podem a Girona, el grup explica que «som un equip de persones que hem treballat en el cercle de Podem de Girona des del principi, tant en les assemblees com a les comissions. Som un grup plural i divers, però defensem un mateix projecte comú i coherent». Afirmen que el seu objectiu és «aglutinar una majoria social de canvi, una majoria que ens permeti guanyar l´Ajuntament i donar pas a una nova forma de fer política, basada en l´honestedat, la transparència i el poder ciutadà». En el consell de la ciutat de Girona hi haurà altres deu membres a la direcció executiva.

El col·lectiu compta amb més de 300 simpatitzants donats d´alta. En el document que presenta Alba García ja es concreta quin és el calendari per decidir si hi haurà una llista a l´Ajuntament de Girona. Tanmateix, de la seva lectura es pot deduir que ja tenen una idea prevista: constituir una candidatura que no sigui una sopa de sigles, si no una agrupació de persones que no faci perdre la centralitat del debat polític. «I donar poder al ciutadà», afirma Alba García.