La parròquia de Sant Joan posarà en marxa aquest dimarts vinent una campanya de subscripció popular per tal de recaptar els fons necessaris per a la restauració de manuscrits del segle XV fins al XVII. Es tracta d'un projecte que liderarà mossèn David Compte, rector de la parròquia.

En aquella època el monestir de Sant Joan de les Abadesses regulava encara les activitats d'ordre religiós o civil de la vila. L'arxiu del mateix monestir en conserva encara una abundosa documentació històrica. Es tracta de manuscrits conservats en volums sobretot de notaria, que actualment es troben en un preocupant estat de degradació.

Per aturar aquest deteriorament i poder-los conservar durant molt més temps els seus responsables consideren inevitable una restauració immediata en un centre especialitzat.

L'arxiu santjoaní està conservat en la primera planta d'un edifici construït al segle XVI. Els importants documents estan conservats tots en aquest emplaçament, excepte un petit fons dels segles IX al XII que estan dipositats als arxius de Bouches-du-Rhône, corresponents a les primeres centúries del monestir.