El jutjat de guàrdia de Figueres s'ha desmarcat del de Girona i ha admès aquest dissabte una vuitantena d'autoinculpacions pel procés participatiu del 9-N. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de l'Alt Empordà havia fet una crida a autoinculpar-se tot i que temien que el gest fos en va. "Hi havíem de ser, ens l'admetessin o no", ha explicat Conxita Tubert després de registrar la seva autoinculpació al jutjat de guàrdia de Figueres.

El representant comarcal al secretariat nacional de l'ANC, Sebastià Pèlachs, va lamentar que algun jutge no permeti fer un exercici de solidaritat i de rebuig al procés judicial obert contra el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau.

Temien que fos en va però, igualment, una vuitantena de persones han respost a la crida de l'ANC de l'Alt Empordà i van anar fins al jutjat de guàrdia de Figueres per autoinculpar-se pel 9-N. "És tornar a testimoniar una vegada més, i en van infinites, quin és el nostre capteniment i que no sortirem d'aquí", va afirmar Sebastià Pèlachs que creu que no té sentit que dimecres el jutge de Girona no admetés les autoinculpacions.

Per a Pèlachs, es tracta d'un ?exer?cici simbòlic i que vol demostrar que bona part de la societat catalana té "responsabilitat compartida" amb el president, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament a l'hora d'organitzar el procés participatiu del 9-N. "Només són dirigent que van fer el que els hi demanàvem, fins i tot una mica menys del que hauríem volgut, si hi ha algun responsable, som tots nosaltres", va afirmar Pèlachs.

Dimecres, el jutjat d'instrucció 3 de Girona, que és el que estava de guàrdia, va rebutjar 160 autoinculpacions al·legant que els escrits "no es desprèn ni una autoinculpació, ni una confessió, ni una participació en fets objecte d'investigació en cap dels jutjats d'aquest partit judicial". L'ANC va criticar que és l'únic jutjat que tenen constància que ha admès les autoinculpacions. "Pensem que després el jutge decideixi el que hagi de decidir, però que les admetin", va afirmar Pèlachs.

Una de les persones que ha decidit autoinculpar-se aquest dissabte a Figueres, Xavier Capelleda, opina que ni tan sols admetre el registre del document "va contra la ciutadania" i va animar els gironins que no van poder entrar el formulari a buscar alternatives. Pèlachs també va animar aquests ciutadans frustrats a apropar-se fins als jutjats de Figueres. ?"Almenys ara sabem segur que aquí ho accepten", va detallar.

"Teníem dubtes però pensàvem ser-hi igualment, si ens ho admetien bé i, per si no, crec que igualment s'hi ha d'anar", va afirmar una altra de les persones que van fer cua aquest dissabte al matí a Figueres, Conxita Tubert. En total, a Figueres es van autoinculpar entre deu i dotze del matí una vuitantena de persones. "Esperem que el degoteig durant els propers dies continuï", va concloure Pèlachs.