Les incidències climatològiques, la construcció de noves vies, els problemes en les estacions de Girona i Figueres, així com l'incendi de les Gavarres, han estat alguns dels grans fets ocorreguts al llarg d'aquest 2014 a les comarques gironines.

El nou any va començar fosc i calent. A mitjans de març es declarava un incendi a les Gavarres, prop del Mas Cabrer de Vall-llobrega, que va obligar a desallotjar 450 veïns. El resultat va ser 359 hectàrees calcinades.Incendi a les Gavarres

Un mes més tard, tancava una de les indústries amb més història de Sarrià de Ter, Torraspapel. La paperera presentava un ERO d'extinció als 132 treballadors. Després de diverses manifestacions i intents polítics, la companyia va decidir rebaixar a 23 els acomiadaments i recol·locar la resta d'afectats en plantes del grup, o bé prejubilar-los.

Tancament de Torras Papel

Pel que a infraestructures, l'estació de Girona d'alta velocitat va protagonitzar nombroses portades. L'aiguat que va caure en una nit de setembre, junt amb la pèssima planificació de l'obra, va provocar que entressin 50 milions de litres als túnels del TAV. Les conseqüències, més enllà de les incidències en el servei, van saltar al terreny polític, amb un encreuament d'acusacions entre diferents institucions.

Inundació de l'estació del TAV

Pel que fa a desplaçaments per carretera, al desembre es va inaugurar una de les obres més demandades, el tram desdoblat de la N-II entre Sils i Caldes de Malavella. La seva construcció va suposar tot un repte, més si tenim en compte que van caler set anys per convertir 6 quilòmetres i que durant la seva construcció hi va haver un degoteig d'accidents.

Desdoblament del tram entre Sils i Caldes de l'N-II

I des de l'octubre d'aquest any, ja circulen els 400 kV pel cablejat aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema, el punt d'inici de la interconnexió. L'oposició a la MAT es trasllada a la Selva, on alcaldes i territori reclamen que no es faci el ramal de Riudarenes.

MAT entre Bescanó i Santa Llogaia

En l'àmbit polític, el procés participatiu del 9-N va congregar més de 265.000 gironins el mateix dia. La jornada va transcórrer amb normalitat, tret d'un incident a l'Escola d'Hostaleria de Girona. El Sí - Sí va guanyar per àmplia majoria a la demarcació.

Consulta a Girona

Per contra, el grup socialista gironí ha viscut un any intens i trencat per la dimissió en bloc de deu membres de l'executiva, entre ells el president a la demarcació, Joaquim Nadal.

Dimissió dels socialistes a Girona

La polèmica va arribar al novembre al Baix Empordà, quan la Generalitat va ordenar tancar l'abocador de Vacamorta. Després de deu anys i amb cinc sentències desfavorables del TSJC i el Suprem, el conseller Vila signa la resolució. Però el malestar encara dura, ja que de moment encara es desconeix què passarà amb els 2,2 milions de residus abocats al paratge. El Govern defensa mantenir-los a lloc, però l'Ajuntament de Cruïlles i la plataforma opositora a Vacamora els volen fora.

Tancament de Vacamorta

La intervenció policial a les comarques gironines ha tingut un paper bastant destacat aquest any. A la primavera de 2014, una banda de lladres especialitzada en assalts violents atemoria els veïns del Baix Empordà. Després de vàries detencions i diferents víctimes, els Mossos atrapen setze atracadors, entre els quals el líder del grup criminal. Tot i que set d'ells van entrar a la presó, l'Audiència els deixava en llibertat a l'espera de judici. Els Mossos també van irrompre, al mes de juliol, a la Font de la Pólvora de Girona per tallar l'electricitat a pisos on defraudaven la llum. El cos policial es va endur fins a 200 comptadors.

Detencions contra els lladres de domicilis

Pel que a lladres i barrots es refereix, al juny van arribar a la nova presó del Puig de les Basses els 150 reclusos, dels 1.018 que pot acollir el centre penitenciari. Es tracta d'un projecte llarg i l'execució del qual ha estat marcada pels endarreriments constants. Amb un pressupost de 108 milions d'euros, l'obra es va iniciar el 2008 i després d'estar dos anys tancada per manca de recursos, s'inaugura a mitjans d'aquest any.

La nova presó del Puig de les Basses

En l'àmbit cultural, Girona va inaugurar aquest mes de desembre la nova Biblioteca Pública de l'Estat, la Carles Rahola. La portalada del monestir de Ripoll, per la seva banda, ha passat enguany el primer escull per ser declarada Patrimoni Mundial de la Unesco. El pas, però, no hauria estat possible sense la força popular, que va obrir una recollida de signatures.

Amb tot, les comarques gironines s'enfronten a diferents qüestions que passen per la millora de les infraestructures, la cohesió política i la recuperació econòmica de les empreses.