Tres incendis en tres habitatges de Sant Llorenç de la Muga, Sales de Llierca i Castelló d'Empúries la matinada de dimarts van acabar amb quatre persones intoxicades per inhalació de fum.

El fet més greu es va produir al voltant de dos quarts de dues de la matinada a Castelló d'Empúries. Al número 18 del carrer Alberes dues persones van resultar ferides per la mala combustió d'un braser. Es tracta de dos homes a qui els Bombers van trobar molt marejats a casa seva. Els dos veïns de Castelló de 48 i 52 anys van ser atesos pel SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques). Un d'ells ja va poder ser donat d'alta in situ i l'altre va ser derivat a l'hospital de Palamós perquè presentava símptomes d'inhalació de fum i es temia que pogués entrar a la cambra hiperbàrica, on finalment no va haver d'ingressar.

Un dels altres casos es va produir la nit de dilluns, cap a quarts d'onze de la nit. Els Bombers van rebre l'alerta que en una casa de la Vall de la Muga hi havia un foc de xemeneia. Els vehicles no podien passar pels carrers estrets i quan van aconseguir arribar van trobar una persona que havia resultat intoxicada per la pols de l'extintor. El tub de la calefacció va cremar i també l'exterior de fusta de la xemeneia, que va haver de ser desmuntat. I quan passava un quart de la mitjanit, a Sales de Llierca, es va declarar un incendi en una altra casa. Va cremar també la xemeneia i un fals sostre de fusta. Una persona va resultar marejada i va ser atesa pel SEM in situ.

Consells per a les llars de foc

Davant d'aquesta situació, els Bombers recorden els consells de seguretat per a llars de foc i xemeneies i és que els serveis per extingir incendis de xemeneies són habituals aquests dies de baixes temperatures i fred. Entre els aspectes que destaquen des del cos d'extinció d'incendis hi ha la neteja de la xemeneia i la seva revisió periòdica, per determinar que no hi hagi obstruccions o fuites de fum al conducte.

També recorden que el foc ha de ser viu, però sense massa llenya, perquè tingui un bon tiratge. Perquè d'aquesta manera s'evita la producció de productes tòxics i l'acumulació a la xemeneia de sutge i quitrà, que poden acabar incendiant-se.