11 de gener de 2015
11.01.2015
Diari de Girona

El jutge veu indicis que Torramadé va abusar sexualment de l'exassessora d'Unió

El fiscal considera acreditat que l'expresident de la Diputació va delinquir en tocar els pits i genitals de la càrrec de confiança

11.01.2015 | 14:45
El jutge veu indicis que Torramadé va abusar sexualment de l'exassessora d'Unió

En una resolució dictada el passat 3 de gener, el magistrat del Jutjat d´Instrucció número 2 de Girona ha fet seu l´escrit del fiscal del cas, de 10 de desembre de 2014, per indicar l´existència d´indicis suficients que permeten considerar que l´expresident de la Diputació, Jaume Torramadé, va abusar sexualment de l´exassessora de l´ens, Minerva Amador, en un sopar de partit al novembre de 2012.

Canvi de criteri al Jutjat d´Instrucció número 2 de Girona respecte dels presumptes tocaments de l´expresident de la Diputació, Jaume Torramadé (Unió) a l´exassessora de l´ens, Minerva Amador, durant el sopar d´inici de campanya electoral autonòmica de l´any 2010 a Girona. On inicialment el magistrat veia un falta de vexacions, ara troba acreditat, de forma indiciària, un delicte d´abusos sexuals i ha sol·licitat a les parts que formulin el seu escrit d´acusació demanant l´apertura de judici oral contra el polític o bé reclamin l´arxiu del cas. El canvi suposa que l´expresident, si s´asseu a la banqueta dels acusats, acabi enfrontant-se a una pena d´entre un i tres anys de presó o una multa d´entre divuit i vint-i-quatre mesos d´acord amb l´article 181.1 del Codi Penal.

En una resolució dictada el passat 3 de gener, el jutge instructor –Manuel Marcello– fa íntegrament seu l´escrit del fiscal –Juan Igancio Vázquez de Prada–, de 10 desembre de 2014, en el que interessava la incoació d´un procediment abreujat contra Torramadé perquè sigui jutjat per un delicte d´abusos sexuals. Aquest fet li permet assegurar que amb les proves practicades fins al moment es poden acreditar l´existència dels tocaments.

Jutge i fiscal entenen que el 8 de novembre de 2012 diversos càrrecs públics i interns de Convergència i Unió van celebrar un sopar al restaurant «El Teatret», a Girona, al qual hi va assistir l´aleshores president de la Diputació i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i l´assessora de l´ens provincial i presidenta local d´Unió Democràtica, Minerva Amador.

Abans de servir el postre, alguns comensals van sortir a fumar i, en tornar, la composició de la taula va canviar i Torramadé va quedar assegut entre Amador i la regidora de Salt, Fanny Carabellido, «a les que va mostrar, en l´ambient distès que hi havia, un vídeo de contingut sexual que li havien passat».

Una estona després, el president de la Diputació es va posar a parlar amb l´assessora sobre qu?estions polítiques i de campanya, «acariciant-li les mans i arribant a agafar-les durant uns minuts», gest que la va incomodar però que va interpretar com un gest «d´amistat». Tanmateix, després li va «acariciar amb la mà el contorn del pit per sobre de la roba» i la va deixar completament «desconcertada i immòbil». A continuació, li va posar les mans als genolls mentre li deia que pensava en ella per incorporar- la a la llista de les pròximes eleccions municipals i quan aquesta li va dir que no hi estava interessada, «amb renovades intencions lascives» va pujar la mà intentant acariciar-li els genitals mentre li deia: «Sí, tens un lloc, si tu vols, princesa, pots ser el que vulguis a Salt». Ella va interposar les mans en un gest discret per no cridar l´atenció. A continuació va tornar a tocar-li els pits per damunt la roba mentre insistia en què havia d´estar a la llista i li deia: «Tot és a les teves mans». La situació va acabar en el moment que la cambrera va tornar a entrar per portar els cafès a taula.

En finalitzar el sopar, els assistents van anar a l´acte d´inici de campanya electoral que se celebrava al carrer Albareda i allà l´exassessora, «desconcertada i afectada pel que acabava de succeir» va buscar un lloc a la vista i allunyat dels càrrecs públics, però Torramadé s´hi va apropar «i li va agafar la mà», fins que ella se´n va desfer i va agafar-se «al braç d´un conegut que estava al seu costat, buscant protecció».

Més proves?

En la disposició del jutge s´autoritza les parts a sol·licitar, de forma excepcional, diligències complementàries que siguin indispensables per formular l´acusació. L´advocat de l´exassessora –Joaquim Bech de Careda– ja va demanar que es buidessin els telèfons mòbils dels comensals per poder provar que, a diferència del que van signar per escrit i van declarar en seu judicial, molts d´ells sí que van veure els tocaments. L´Audiència Provincial de Girona va denegar la petició de l´advocat en què al·legava que cap dels comensals no estan imputats en el procediment i només són testimonis i la mesura suposava vulnerar els seus drets fonamentals

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook