Canvi de criteri al Jutjat d´Instrucció número 2 de Girona respecte dels presumptes tocaments de l´expresident de la Diputació, Jaume Torramadé (Unió) a l´exassessora de l´ens, Minerva Amador, durant el sopar d´inici de campanya electoral autonòmica de l´any 2010 a Girona. On inicialment el magistrat veia un falta de vexacions, ara troba acreditat, de forma indiciària, un delicte d´abusos sexuals i ha sol·licitat a les parts que formulin el seu escrit d´acusació demanant l´apertura de judici oral contra el polític o bé reclamin l´arxiu del cas. El canvi suposa que l´expresident, si s´asseu a la banqueta dels acusats, acabi enfrontant-se a una pena d´entre un i tres anys de presó o una multa d´entre divuit i vint-i-quatre mesos d´acord amb l´article 181.1 del Codi Penal.

En una resolució dictada el passat 3 de gener, el jutge instructor -Manuel Marcello- fa íntegrament seu l´escrit del fiscal -Juan Igancio Vázquez de Prada-, de 10 desembre de 2014, en el que interessava la incoació d´un procediment abreujat contra Torramadé perquè sigui jutjat per un delicte d´abusos sexuals. Aquest fet li permet assegurar que amb les proves practicades fins al moment es poden acreditar l´existència dels tocaments.

Jutge i fiscal entenen que el 8 de novembre de 2012 diversos càrrecs públics i interns de Convergència i Unió van celebrar un sopar al restaurant «El Teatret», a Girona, al qual hi va assistir l´aleshores president de la Diputació i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, i l´assessora de l´ens provincial i presidenta local d´Unió Democràtica, Minerva Amador.

Abans de servir el postre, alguns comensals van sortir a fumar i, en tornar, la composició de la taula va canviar i Torramadé va quedar assegut entre Amador i la regidora de Salt, Fanny Carabellido, «a les que va mostrar, en l´ambient distès que hi havia, un vídeo de contingut sexual que li havien passat».

Una estona després, el president de la Diputació es va posar a parlar amb l´assessora sobre qu?estions polítiques i de campanya, «acariciant-li les mans i arribant a agafar-les durant uns minuts», gest que la va incomodar però que va interpretar com un gest «d´amistat». Tanmateix, després li va «acariciar amb la mà el contorn del pit per sobre de la roba» i la va deixar completament «desconcertada i immòbil». A continuació, li va posar les mans als genolls mentre li deia que pensava en ella per incorporar- la a la llista de les pròximes eleccions municipals i quan aquesta li va dir que no hi estava interessada, «amb renovades intencions lascives» va pujar la mà intentant acariciar-li els genitals mentre li deia: «Sí, tens un lloc, si tu vols, princesa, pots ser el que vulguis a Salt». Ella va interposar les mans en un gest discret per no cridar l´atenció. A continuació va tornar a tocar-li els pits per damunt la roba mentre insistia en què havia d´estar a la llista i li deia: «Tot és a les teves mans». La situació va acabar en el moment que la cambrera va tornar a entrar per portar els cafès a taula.

En finalitzar el sopar, els assistents van anar a l´acte d´inici de campanya electoral que se celebrava al carrer Albareda i allà l´exassessora, «desconcertada i afectada pel que acabava de succeir» va buscar un lloc a la vista i allunyat dels càrrecs públics, però Torramadé s´hi va apropar «i li va agafar la mà», fins que ella se´n va desfer i va agafar-se «al braç d´un conegut que estava al seu costat, buscant protecció».

Més proves?

En la disposició del jutge s´autoritza les parts a sol·licitar, de forma excepcional, diligències complementàries que siguin indispensables per formular l´acusació. L´advocat de l´exassessora -Joaquim Bech de Careda- ja va demanar que es buidessin els telèfons mòbils dels comensals per poder provar que, a diferència del que van signar per escrit i van declarar en seu judicial, molts d´ells sí que van veure els tocaments. L´Audiència Provincial de Girona va denegar la petició de l´advocat en què al·legava que cap dels comensals no estan imputats en el procediment i només són testimonis i la mesura suposava vulnerar els seus drets fonamentals