Les alarmes a la Diputació de Girona sobre els diputats que havien cobrat per reunions a les quals no havien assistit van saltar el mes de març passat. Va ser aleshores quan l'equip de govern, encapçalat pel democratacristià Joan Giraut, va decidir crear un nou òrgan de govern per legalitzar les retribucions que estaven en fals. El curiós del cas és que aquest nou organisme intern, que no en substitueix cap dels ja existents, costa a la Diputació 1.000 euros per reunió, tal com es va aprovar a principis del mandat en el ple de cartipàs.

La justificació que es va donar en el seu moment era que hi havia molta més feina per tramitar els expedients. L'acord es va engalanar amb frases com «aquesta situació aconsella la creació d'un òrgan d'assessorament, d'estudi i de consulta als efectes de garantir la correcció i l'encert». Però l'objectiu no era altre que regularitzar les remuneracions per assistències.

I la polèmica es va anar enredant quan el cap de Protocol i membre sindical, Josep Maria Amargant, va acusar Giraut en un article publicat a Diari de Girona d'haver creat el consell per «justificar » pagaments a diputats que haurien cobrat sense assistir a reunions. Aleshores Giraut va assegurar que el nou òrgan l'havia creat quan ell va arribar a la presidència el 2013, tot i que la constitució del Consell no va ser fins al maig del 2014.