Li provoca més malsons una Catalunya independent o una Espanya governada per Podem?

Una Catalunya independent, perquè suposa trencar la convivència i perdre les arrels de la meva terra. Perquè Catalunya és Catalunya i Espanya.

I què diria que és més probable?

Cap de les dues, ja ho veurà. Podem es perdrà amb el temps, quan la recuperació econòmica comenci a donar fruits, no és més que una bombolla, un bluf. I una Catalunya independent és evident que no es produirà mai, ja que l'espectacle lamentable que estan donant els senyors Mas i Junqueras demostra que ni encara que ho aconseguissin arribarien enlloc.

Respecte de Podem, poca cosa pot fer el Govern, però respecte Catalunya no podria Rajoy moure fitxa, buscar un acord?

Rajoy sempre ha mogut fitxa, però Mas pretén que es mogui només la fitxa que vol ell. S'està veient ara amb ERC: si no es fa el que vol el senyor Mas, acusa l'altre de no moure fitxa. Una mostra evident que Rajoy ha mogut fitxa són els ajuts permanents que es concedeixen a Catalunya. Moure fitxa no vol dir moure-la en el sentit que vol Mas. Això Rajoy no ho farà mai.

Creu que Artur Mas vol realment arribar a la independència?

Mai no ha sigut independentista. El que busca ara és la seva pròpia supervivència i la de CiU. El ridícul culebron entre Mas i Junqueras demostra que no estan preocupats pel país, es tracta només d'ells mateixos i els seus partits.

Es quedaria a viure en una Catalunya independent?

No em puc imaginar aquesta hipòtesi. Catalunya ha format part sempre d'Espanya, ja des dels ibers. Em quedaré sempre a Catalunya, que formarà part d'Espanya.

Hi ha intolerància avui a Catalunya?

És molt minoritària, i tant en un cantó com a l'altre. Però és cert que hi ha una manca de respecte democràtic, o no tindríem ja més de 150 seus assaltades, ni patiríem insults pel carrer ni actituds com les que hem viscut molts dirigents del PP i d'altres formacions. Però només representa les mateixes persones que la posen de manifest.

S'hi sent amenaçada?

No, el que em sento a vegades és exclosa. En alguns llocs hi ha gent que no vol estar amb nosaltres -ens ha passat a Enric Millo i a mi- perquè pensem diferent, i això mostra poca cultura democràtica. També en ocasions ens insulten encara que estiguem amb la família. Jo respecto el que pensen els independentistes, però demano el mateix respecte pels que no pensem igual.

Tan fàcil que seria fer com a Escòcia i problema solucionat, oi?

És que a Escòcia no s'ha solucionat, amb el nacionalisme no s'acaba mai el problema perquè continuen volent la indepèndencia. Si s'hagués autoritzat el 9-N, després s'haurien inventat un altre pas. Pensar en localismes en un món com l'actual va fins i tot en contra de les arrels de Catalunya.

El PP està contra la democràcia i per això no permet votar?

Aquesta és l'hàbil tergiversació d'Artur Mas. És indecent que Mas faci servir aquest argument, després de totes les vegades que hem votat. El que no pot dir és que votar es democràtic quan es fa com a ell li dóna la gana i, si no, no ho és. Votar s'ha de fer d'acord a les lleis.

Segons les enquestes, el PP continua perdent vots a Catalunya. Alguna cosa deuen estar fent malament, no?

Tenim 19 diputats, 500 regidors, alcaldies de ciutats importants... són els millors resultats de la nostra història, o sigui que alguna cosa bé hem fet.

Jo em referia al que s'acosta.

Les enquestes mai ens donen bons resultats, al PP. Ja veurem els resultats. Segur que les coses es poden fer millor, però estem molt orgullosos del que hem fet i de ser l'únic partit a l'oposició al Parlament de Catalunya.

Els últims fets de França i el gihaidisme en general ens han de fer replantejar la immigració?

No, el PP ja ha deixat molt clara la seva postura sobre immigració. Això no es pot barrejar amb el fanatisme i el gihaidisme, que és global. Ara bé, cal modificar les normatives, especialment pel que fa al control sobre internet. Dit això, no hem de caure en la islamofòbia, no podem confondre aquest fanatisme amb els musulmans que segueixen la seva religió.

Li sembla bé que es puguin fer escoltes telefòniques sense autorització judicial?

El govern ho ha aprovat precisament davant aquestes amenaces greus a la seguretat. En el debat parlamentari s'escoltaran totes les propostes i es buscarà el màxim consens. Però hem de ser conscients que tenim amenaces molt importants i calen mesures excepcionals.

De debò creu que les manifestacions s'han convertit en una eina d'amenaça?

El dret a manifestar-se és fonamental, però alguns s'han extralimitat. Els escraches no són manifestacions. Jo n'he tingut a casa, i una cosa és l'exercici polític i l'altra, la vida familiar. No es poden permetre els actes de pressió i de violència en plena campanya electoral, com els ha patit el PP. L'assetjament s'ha de penalitzar.

Ja que som a Girona: quines dificultats presenta la nostra orografia que només es desdobla un quilòmetre per any de la N-II?

No és qüestió d'orografia, sinó que alguns governs centrals han anunciat coses que després no han complert, al contrari que els governs del PP, tant d'Aznar com Rajoy. El que passa és que CiU critica sempre uns o altres si no ho han fet ells.

Institucions gironines reclamen des de fa temps la gestió de l'aeroport. No seria hora d'acceptar-ho, a veure si se'n surten?

L'aeroport no el gestiona Madrid, el gestiona Aena, com el del Prat. I les institucions gironines saben que hi han tingut sempre participació i se'ls ha escoltat. L'important no és el lloc des d'on gestiona, sinó que la gestió sigui excel·lent. Més val no barallar-se per titularitats sinó per l'eficiència.

Li agrada com la tracten a "Polònia"?

Ho miro sovint, amb el meu fill, la sàtira no em molesta en absolut. Es fiquen amb tothom, em sembla molt bé, i jo sempre m'he sentit ben tractada. Riure'ns de nosaltres mateixos és símptoma de salut democràtica.

I quan algú la critica pel seu aspecte físic?

Em molesta que es critiqui per l'aspecte més les dones que els homes. Pel que fa al meu cas personal només em produeix pena qui ho fa, per la poca educació que denota.

S'ha acabat la crisi, com diu Rajoy?

No diu això, diu que hem sortit del pitjor de la crisi. I això és veritat. De cara a aquest any la nostra obligació és que els resultats macroeconòmics els notin les famílies.

Qui és més corrupte, el PP o CiU?

Home, CDC té la seu embargada, el cas Palau pendent i un expresident -i de la Generalitat- imputat. Però no és qüestió de curses. Ara bé, CiU ha d'aclarir si hi ha hagut corrupció institucionalitzada i si durant molts anys s'ha cobrat a la gent un 3% des de les institucions.