L'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), amb l'arqueòleg gironí René Pacheco Vila a la direcció dels treballs d'exhumació, podrà mantenir obert el laboratori i continuar la seva feina gràcies als 100.000 dòlars del Premi a l'Activisme en pro dels drets humans, concedit pels Arxius de la Brigada Abraham Lincoln de Nova York. Aquesta entitat treballa des de fa 15 anys en la localització, a petició de les famílies, de persones desaparegudes durant la Guerra Civil.

La manca de finançament ha portat el laboratori d'ARMH al límit del tancament, però, ara, el premi permetrà mantenir-lo obert almenys dos anys més. L'associació ha rebut el guardó com un reconeixement internacional a la seva tasca i "evidencia l'omissió dels seus deures humanitaris per part del govern espanyol".

Brigades internacionals

El 9 de maig de 2015, els Arxius de la Brigada Abraham Lincoln (ALBA) entregaran el premi a l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, amb seu a la ciutat lleonesa de Ponferrada. Es tracta d'un dels majors guardons del món en l'àmbit dels drets humans patrocinat per la Fundació Puffin, que ALBA atorga cada any per retre homenatge a les Brigades Internacionals i connectar el seu llegat amb causes obertes en l'actualitat. L'impulsor del premi va ser el filàntrop i president de la fundació Perry Rosenstein, que el 2010 va crear un fons econòmic amb aquesta finalitat.

En els seus anys trajectòria, l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica "ha restaurat 114.000 noms sense rostre". Així va descriure la seva tasca l'escriptor gallec Manuel Ribas, que és qui va presentar la candidatura de l'ARMH als premis ALBA. Ell mateix va defensar que el col·lectiu "ha aconseguit perpetuar el llegat antifeixista i de justícia social de la Brigada Lincoln", una organització de voluntaris provinent dels Estats Units que durant la Guerra Civil va donar suport a la segona República espanyola.

El director dels treballs d'exhumació de restes de víctimes de l'ARMH, René Pacheco, és de Sarrià de Ter -hi va néixer el 1983- i es va llicenciar en Història a la Universitat de Girona. El seu vincle amb l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica va començar com a voluntari, fins que el novembre del 2009 hi va entrar a treballar de manera professional.

L'entitat es va crear el 2000 a iniciativa del periodista Emilio Silva, qui volia exhumar les restes dels seu avi, enterrades en una fossa comuna després que els falangistes l'executessin el 1936. L'ARMH és l'única organització espanyola dedicada exclusivament a l'exhumació de víctimes de fosses de la Guerra Civil i s'ha centrat en el bàndol republicà perquè, fins ara, no ha rebut peticions del nacional per obrir cap fossa. L'associació treballa amb una extensa xarxa de voluntaris.

René Pacheco va remarcar que el premi demostra l'interès internacional per l'activitat de l'ARMH, "un referent en matèria dels Drets Humans a nivell mundial", però també va lamentar que aquesta feina no l'estigui fent l'Estat, "com passa en altres països com Argentina o Xile". "Aquí, a Espanya, els Drets Humans depenen de moviments socials com el nostre, i seguirem treballant perquè es reconegui a les milers de víctimes que encara continuen enterrades en fosses comunes", va concloure l'arqueòleg.