El cens d'ocells aquàtics hivernants del Pla de l'Estany ha detectat més de 2.000 aus al Pla de l'Estany. Segons els responsables del cens -que des del 95 està coordinat per Limnos a l'Estany de Banyoles i a l'illa de Fares des del 2001, des de fa uns anys amb la col·laboració de l'Associació de Naturalistes de la Garrotxa- expliquen que aquest any els resultats han estat lleugerament negatius, llevat per l'augment d'ànecs collverd, per l'absència d'algunes espècies d'ànecs, una lleugera disminució de les fotges.

Destaca que es manté elevada la població de polles d'aigua, el dormidor d'esplugabous en augment i la parella de cigonyes resident a la zona de Casa Nostra. Les llacunes de Can Morgat enguany han aportat molt poca diversitat, llevat de cabussets i blauet.

Segons els responsables del cens d'aus aquàtiques hivernants, la baixa presència d'altres espècies d'ànecs hivernants podria estar relacionada amb aquest hivern amb temperatures tan suaus que ha fet que no baixessin més ocells del Centre d'Europa, i també coincideix amb una hivernada molt baixa d'ocells als aiguamolls de l'Empordà.

A la zona urbana destaca l'observació d'espècies molt boniques però que tenen el seu origen en animals escapats de captivitat, com són el xibec, l'oca egípcia o l'ànec mandarí, de coloracions espectaculars.

El cens del 2015 també confirma una tendència apuntada l'any passat, ja que hi ha hagut una major concentració d'ànecs i fotges al front d'Estany, que Limnos relaciona amb l'augment de la gent que els dona pa en aquestes zones. Això podria explicar l'augment d'ànecs collverd d'aquest any.

Per sisè any seguit es manté el dormidor a les ribes de l'Estany d'esplugabous. S'ha pogut ja observar la parella de cigonyes que crien a la zona de la Puda, que després d'uns mesos voltant pels Aiguamolls de l'Empordà, ja comencen a preparar el niu per la temporada de cria.

Els gavians han presentat unes xifres mitjanes al voltant dels 1000 gavians i 188 gavines. Aquest any les tasques per espantar gavians van acabar a l'estiu, i hi ha hagut un lleuger repunt d'aquesta espècies sense arribar als màxims de 2.000 i 3.000 individus de fa uns anys.

Cens al riu Fluvià

Aquest any el cens s'ha realitzat dissabte 10 de gener a l'Estany i el diumenge 11 al Fluvià, tot i que es recolliran encara dades complementàries fins al 20 de gener.

També s'ha fet un cens al riu Fluvià, on destaca la presència del dormidor, de 60 corbs marins grossos, tres cabussets, dos exemplars de blauet, dos d'agró blanc i 68 ànecs collverd.