La Sindicatura de Comptes ha trobat irregularitats comptables i de contractació a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), que gestiona els hospitals de Blanes i Calella, entre el 2009 i el 2011. L'anàlisi detecta deficiències en gestió del pressupost però posa l'accent en diverses irregularitats que fan referència als contractes (tant d'obres com de serveis). Per exemple, l'informe recull que es van fer pagaments a treballadors sense aplicar la retenció fiscal ni cotitzar a la Seguretat Social. O que la Corporació va contractar les obres per remodelar la cinquena planta de l'hospital de Blanes quan ja havien acabat.

L'informe de fiscalització de la Sindicatura, fet per encàrrec del Parlament, analitza els comptes de la CSMS entre els anys 2009 i 2011. Creat ara fa tretze anys, l'organisme gestiona els hospitals comarcals de Blanes i de Calella, el sociosanitari de Lloret, així com alguns CAP de les dues comarques (com ara el de Tossa, Malgrat i Palafolls). La CSMS presta atenció hospitalària a una població d'unes 194.000 persones i serveis d'atenció primària a unes 87.400 persones. El 2011, diu l'informe, gestionava 218 llits d'aguts i tenia una plantilla de 1.382 treballadors.

D'entrada, la Sindicatura analitza els pressupostos de la CSMS per a cada exercici (que es mouen entre els 109,9 milions d'euros i els 95,84). Tant el 2009 com el 2010, l'organisme va tancar l'exercici amb superàvit; el 2011, i per les retallades, va entrar en dèficit (en concret, d'1,46 milions d'euros).

Els pressupostos, poc acurats

L'informe detecta, però, que no van fer una gestió del pressupost com és degut en els tres anys analitzats. La Sindicatura detecta que hi ha liquidacions que desquadren, perquè allò que es va acabar gastant (les obligacions reconegudes) superava el topall màxim fixat (els crèdits definitius). Això "no permet fer l'adequat seguiment pressupostari", recull la Sindicatura.

L'informe indica que la CSMS no segueix directrius correctes a l'hora de comptabilitzar el seu patrimoni ni les seves operacions econòmiques i financeres. "Ho fa d'acord amb el Pla General Comptable, quan ho hauria de fer d'acord amb el Pla General de comptabilitat pública de la Generalitat, perquè està inclosa dins el seu pressupost", adverteix la Sindicatura.

A banda de la gestió comptable, incideix en temes més propers. Així, a més del pressupost, l'informe analitza tots aquells contractes (d'obres, serveis o subministraments) que va fer la Corporació durant aquells tres anys. En total, van ser-ne 46, que van traduir-se en una despesa de 54,71 milions.

La fiscalització feta per la Sindicatura de Comptes posa en relleu moltes incidències. Per exemple, es van contractar serveis informàtics per valor de 2,12 milions sense seguir els procediments previstos o que es va arribar a signar un contracte d'obres quan els treballs ja s'havien acabat (i l'empresa els havia facturat). En concret, aquestes obres van ser la remodelació de la cinquena planta de l'Hospital de Blanes. Els treballs es van fer entre els mesos de maig i agost del 2010 i van costar 110.000 euros, però el contracte d'obres definitiu es va signar a l'octubre.

Seguint l'encàrrec del Parlament, la Sindicatura analitza en detall les despeses de protocol i representació, les d'estudis i dictàmens i les despeses diverses de la corporació. L'informe detecta irregularitats en diversos pagaments.

Per una banda, 46.000 euros per a serveis professionals del 2009; i per l'altra, 124.300 que van percebre dotze treballadors per despeses de representació al llarg de tres anys. En tots aquests casos, recull la Sindicatura, es van abonar les quantitats "sense practicar la corresponent retenció fiscal ni la cotització a la Seguretat Social".

Finalment, l'informe posa en relleu dues deficiències més. La primera, "la manca de regulació formal" entre la CSMSi l'empresa BC Gest SL (servei que es prestava a pacients estrangers i als lesionats per accidents de trànsit i que, precisament, el Consell Rector de la CSMS va decidir dissoldre a finals de 2014 ). I la segona deficiència, el consorci mensualment feia aportacions a les entitats religioses que gestionen els asils de Blanes i Calella, sense fer-ho constar en cap document justificatiu.

Al·legacions del Consorci

L'informe de la Sindicatura incorpora, al final, les al·legacions que van fer des de la gerència del consorci, però no alteren el text de l'informe perquè "confirmen" la situació o no comparteixen el judici exposat. Entre d'altres, la CSMS hi explica que s'han corregit deficiències detectades en la contractació dels serveis o que s'ha regularitzat la situació de pagaments que no tributaven i concreta que es fa "un seguiment acurat tant del pressupost com de les despeses".