L'aeroport de Girona ha tancat 2014 amb la pitjor xifra de passatgers des que Ryanair va començar a operar-hi. L'afirmació no és nova, ja que el mateix es va poder dir dels resultats de l'any 2012 i, després, dels de 2013. Però en aquesta ocasió el daltabaix ha sigut més greu, ja que els 2.160.646 passatgers que han passat per l'aeroport gironí suposen un descens del 21% respecte al 2013, que fins ara era el pitjor exercici dels darrers 10 anys. Perdre més d'una cinquena part de viatgers respecte al pitjor any és per començar a preocupar-se.

Aena va donar a conèixer ahir les xifres de viatgers, d'operacions i de trànsit de mercaderies de tots els aeroports espanyols. El de Girona, que en els seus millors temps -que per descomptat coincidien amb els millors de Ryanair a Girona- havia estat a prop dels cinc primers de l'estat, es troba ara en el lloc número 16, i amb serioses probabilitats de continuar baixant en el rànquing, ja que tot sembla indicar que Ryanair, ara que té el Prat com el "seu" aeroport català, seguirà reduint-hi la seva presència. Trobar altres aerolínies que s'instal·lin a Girona -l'eterna assignatura pendent- és difícil, i trobar-ne una que aporti tants passatgers com la irlandesa sembla una tasca impossible.

Amb la retallada de vols que està aplicant Ryanair des que va començar a volar des del Prat (sumada a la crisi econòmica), les xifres de passatgers cauen any rere any. Si bé la crisi se suposa que un dia o altre remetrà, sembla més difícil que Ryanair canviï la seva actual política.

Des de la xifra rècord del 2008 amb més de 5,5 milions de viatgers, l'aeroport ha encadenat sis anys consecutius de davallades. El 2004, l'aeroport va assolir els 2.962.988 de visitants, uns 800.000 més que una dècada més tard. Era el primer any "al complet" de Ryanair, ja que si bé va començar les operacions el 2003, ho va fer amb l'any força avançat.

Tot i els esforços per diversificar les companyies, l'aerolínia irlandesa de baix cost continua acaparant la majoria d'operacions que es fan des de les instal·lacions i la retallada en el nombre de vols que ofereix des de Girona es deixen notar en les estadístiques.

Baixa un 24,7% al desembre

Pel que fa al mes de desembre, han passat per les instal·lacions de Vilobí d'Onyar 49.959 passatgers, un 24,7% menys que el desembre de 2013.

Aquesta temporada d'hivern Ryanair només està oferint 16 rutes -un 20% menys que la temporada anterior- i la companyia ha tret algunes connexions històriques com les de Londres (tant Stansted com Luton) o París Beauvais que havia ofert des que va aterrar a Girona el 2004 i que eren de les que més viatgers aportaven. A l'estiu del 2014, per exemple, l'aeroport de Girona va arribar a oferir 69 destinacions. Les 16 actuals gairebé provoquen rubor.

Nou rècord per al Prat

Mentre Girona perd, Barcelona continua creixent. Un total de 37.559.044 passatgers van passar l'any passat per l'aeroport de Barcelona-el Prat, fet que suposa el seu rècord històric anual. La xifra suposa un augment del 6,7% respecte a l'any anterior.

És la primera vegada que el Prat supera els 37 milions de passatgers. Els mesos que més va créixer el nombre de passatgers van ser els d'abril (10,8%), agost (8,6%) i octubre (8%). En l'anàlisi global del 2014 el creixement més destacat de passatgers és el del tràfic de la Unió Europea amb un 10,5%.