La primera vegada que Antonio García Carbonell, l'homicida de Cabanes, va ser detectat pels Mossos d'Esquadra va ser l'estiu passat. Els agents estaven investigant una organització criminal que introduïa bitllets de 50 euros falsos d'altíssima qualitat, fabricats suposadament a Nàpols.

El cap de l'àrea central de delictes econòmics dels Mossos d'Esquadra, Antoni Mariscal va destacar que es tracta d'una coincidència perquè "no es resol l'homicidi per la nostra investigació". Va explicar en roda de premsa, que a Garcia Carbonell se'l va detectar comprant tabac en un estanc amb aquests bitllets falsos l'estiu passat, ja que consideren que era precisament passador de moneda i col·locador.

Antonio Garcia Carbonell, el violador reincident que va sortir de la presó on es trobava amb llibertat gràcies a la doctrina Parot va ser el cervell del crim de Cabanes. Se servia de joves per cometre robatoris violents. Els acompanyava, els donava una navalla i els deia que anessin a atracar la persona que ell els indicava. Un modus operandi que també va fer servir el dia que va posar fi a la vida de Neus Juanola, la veïna de Cabanes.

Es dóna el cas, però, que Carbonell pertany a una organització criminal que introduïa bitllets de 50 euros falsos d'altíssima qualitat, fabricats suposadament a Nàpols, a través de comerços en diferents poblacions catalanes, majoritàriament de l'àrea metropolitana de Barcelona, com ja va avançar Diari de Girona. El BCE (Banc Central Europeu) calcula que els primers bitllets d'aquesta sèrie van començar a circular el 2003, i a Catalunya es va detectar al febrer del 2014. Des d'aleshores, els Mossos han detingut un total de 30 persones, entre les quals hi ha l'acusat de l'homicidi a Cabanes. Nou dels detinguts han entrat a presó mentre la resta estan en llibertat amb càrrecs.

L'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, va destacar la bona tècnica utilitzada per fer els bitllets. L'operació Polarisva detectar el primer bitllet, d'una sèrie que segons el Banc Central Europeu circula des de 2003, al febrer de 2014 i arran de diferents i successives denúncies, a la primavera es va començar la investigació. Les indagacions van permetre identificar els líders de l'organització, que vivien al barri de Nou Barris de Barcelona i van interceptar, paral·lelament, a Figueres, un correu humà provinent de Nàpols amb 60.000 euros falsificats en bitllets de 50 euros.

A principis d'octubre, un altre correu humà va ser detingut a l'aeroport de Fiu?micino amb 50.000 euros en bitllets de 50. I a finals d'octubre va ser un dels caps de l'organització qui es va localitzar a l'aeroport del Prat amb 37.500 euros en bitllets de 50. Tot apunta que la xarxa comprava els bitllets falsificats a Nàpols i en pagava 8 euros per cadascun. Per Mariscal, aquest preu és un "indicador" que la falsificació està molt ben feta. Els importadors d'aquesta moneda venien els bitllets a passadors intermediaris que pagaven 13 euros per cada paper. Finalment, aquests eren els col·locadors.

Porcuna va recordar que la falsificació de moneda té una incidència molt alta a Europa i que l'alta qualitat també d'aquests bitllets fa que sigui molt difícil detectar-ne la falsedat a simple vista. Majoritàriament la producció prové del sud d'Itàlia però no es descarten altres xarxes a altres països, o petites xarxes que hagin operat a Catalunya. De moment, els Mossos consideren haver desarticulat dos grups d'aquestes xarxes.