Un estudi internacional en què han participat investigadors del Programa de Càncer Hereditari de l'ICO Girona ha identificat sis nous gens associats al desenvolupament del càncer d'ovaris, un dels més agressius que es diagnostiquen actualment. En el cas de la demarcació de Girona, hi ha uns 40 casos anuals de càncer d'ovari i la supervivència d'aquest tipus de tumor als cinc anys és d'un 39,5%, segons les dades facilitades per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (Idibgi).

Un equip d'àmbit internacional format per més de 200 investigadors d'arreu del món acaba de publicar a la prestigiosa revista Nature Genetics aquest estudi, que segons van informar ahir des de l'Idibgi, ha de servir per millorar la predicció del risc de desenvolupar càncer d'ovari en les pacients portadores de les mutacions genètiques BRCA1 i BRCA2.

Fins ara, els estudis d'associació del genoma complet, els anomenats genome-wide association study (GWAS), havien permès identificar dotze al·lels relacionats amb el càncer d'ovari epitelial.

A l'estudi internacional, que duu per títol Identificació de sis nous gens associats al càncer d'ovaris epitelial invasiu, s'avaluen les associacions d'onze milions de variants genètiques d'un total de 15.437 malaltes sense història familiar, 30.845 casos de persones que no han desenvolupat la malaltia, 15.252 portadores de la mutació BRCA1 i 8.211 portadores de la mutació BRCA2.

Tots aquestes dades s'han combinat en una metaanàlisi que han obtingut els resultats que ara s'han publicat a Nature Genetics.

Per a la realització de l'estudi, investigadors del Programa de Càncer Hereditari dels tres centres ICO a Catalunya -a més del de Girona, els dos centres de l'Institut Català d'Oncologia de Badalona i l'Hospitalet de Llobregat- han col·laborat amb les dades de més de 1.000 pacients i de les seves històries clíniques familiars.

En aquesta investigació sobre el càncer d'ovaris, que l'Idibgi destaca com a exemple del treball de molts professionals tant de l'àmbit clínic com de laboratori- hi ha participat el doctor Joan Brunet, que és el cap de la Unitat de Consell Genètic, cap de servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO Girona i investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona.

Altres participants

Al treball internacional hi ha participat també el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i, en l'àmbit de l'Estat Espanyol, el Centre Nacional de Investigacions Oncològiques (CNIO) i l'Hospital San Carlos de Madrid.