Un projecte col·laboratiu sobre horta ecològica realitzat per alumnes de diversos centres educatius d'Olot, va ser el guanyador del tercer concurs d'emprenedoria a la Formació Professional de les comarques gironines, els guardons del qual es van lliurar ahir a la tarda a l'Auditori Josep Irla de Girona.

Convocat pels Serveis Territorials d'Ensenyament amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, FOEG i PIMEC, enguany el concurs va rebre un total de 13 projectes entre els quals només se'n va premiar un de la modalitat de cicle formatiu de grau mitjà. Es tracta del treball "Can Mas Nou-Horta km0" realitzat per l'alumne Joan Pujol, de l'Institut Garrotxa d'Olot, els estudiants Joan Roqueta, Marc Toboso i Martí Vilares, de l'Institut Bosc de la Coma, i Eva Aymerich i Rubén Pérez, de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot.

Tot i que en les dues primeres edicions també s'havia premiat la categoria de cicle formatiu de grau superior, en aquesta tercera convocatòria el premi al millor projecte va quedar desert, motiu pel qual el jurat va optar per fer tres mencions especials. "Tot i que les idees eren totes molt bones, també és veritat que s'assemblaven molt entre elles i no n'hi havia cap que destaqués per sobre de les altres" va explicar ahir la coordinadora territorial Escola-Empresa de Girona, Sara Oliveras. La menció a la Millor idea va ser per al projecte "Descobrint els racons del Gironès", de l'alumna Yexania Ossa Triviño, de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona.; la de la Millor presentació va ser per a Global Estudio, dels alumnes Izan Vargas i Daniel Martínez, de l'Institut Sant Feliu de Guíxols; i la del Millor plantejament col·laboratiu, per "Menjàlia" dels alumnes Albert Palomé, Laura Ramos, Ariadna Ripoll, Ramon Carreras i Roger Nicolau, de l'Institut Montilivi de Girona.

Explotació ecològica

El projecte premiat, "Can Mas Nou-Horta km 0", va sorgir de la ment del jove olotí Joan Pujol, qui buscava crear un mercat de proximitat basat en la venda de productes obtinguts de l'explotació ecològica. Una venda feta però, a través de cistelles que es repartirien setmanalment i que inclourien fruites i verdures del temps, ous, mel envasada o verdures en conserva, entre altres. "A mesura que feia el cicle de grau mitjà de Producció Agropecuària vaig anar desenvolupant la idea de fer horta ecològica" explicava Pujol, qui afegia que "per arribar als clients però, necessitava bons dissenys i una pàgina web".

En aquest punt, l'Institut Garrotxa d'Olot es va posar en contacte amb els altres dos centres participants: l'Institut Bosc de la Coma i l'Escola d'Art i Superior de ?Disseny d'Olot. "Ens van escollir entre tots els del grau de Gràfica Publicitària per realitzar el disseny del projecte ideat per en Joan" comentava Eva Aymerich mentre que el seu company, en Rubén Pérez, destacava que "ells necessitaven una cosa i nosaltres la fèiem, intentant innovar a partir d'una gràfica ja existent". Aquests alumnes van elaborar el logo, els envasos o les targetes partint de materials reciclables i amb una estètica naturalista.

Per la seva banda, els estudiants Joan Roqueta, Marc Toboso i Martí Vilares, del grau mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, va ser els encarregats d'elaborar -de manera voluntària- la pàgina web, que aviat estarà en funcionament.

Lliurament de premis

Durant l'acte de lliurament dels premis, el delegat de Govern, Eudald Casadesús, va destacar el caràcter "emprenedor, la voluntat de superació, la capacitat d'esforç i la il·lusió" de l'alumnat de formació professional "per intervenir sobre el seu propi futur". En l'esdeveniment també hi van intervenir el propietari de l'empresa La Vinyeta, Josep Serra -qui va realitzar la conferència inaugural-, i la directora comercial i d'exportació de Trias Galetes-Biscuits SA, Maria Trias, que va fer la valoració del projecte del guanyador. Finalment, el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons, va entregar els premis als sis alumnes guanyadors -un Ipad per a cadascú i un diploma- i les mencions, i va destacar que "l'emprenedoria creix a Catalunya, i s'ha de promoure com una oportunitat que es basa en idees creatives de negoci". En l'acte també hi va assistir el director dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació, Ferran Roquer.