Posin-se en situació: samarretes de colors amb els noms de l'equip i, a vegades, també el del jugador; una afició disposada a animar cada moviment; grans pantalles i un speaker per no perdre cap detall del que passa a peu de pista i el bullici propi d'una cita important. I ara canviïn el xip: ni era una competició esportiva ni l'escenari era un camp de futbol; era l'ambient que es respirava ahir a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona, convertida un any més en la seu del torneig de robòtica First Lego League i que, posats a tenir, va tenir fins i tot un grup d'animadores armades amb pompons per donar suport al seu equip.

Eren de l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres, un dels quinze equips que ahir van participar en la primera jornada de la competició, que enguany està dedicada al desafiament World Class. Els participants, més de 250 joves d'entre 10 i 16 anys repartits en 31 equips d'instituts gironins i iniciatives particulars, han d'innovar proposant solucions reals per a l'adquisició de coneixements i habilitats útils per al segle XXI. Elaborar un projecte científic per solucionar un problema relacionat amb el repte; desenvolupar un robot a partir de peces de Lego capaç de resoldre el màxim nombre de missions a la taula de competició i l'aplicació de valors com el respecte o el treball en equip són les tres branques d'aquesta competició mundial que es desenvolupa en lligues locals.

"El nostre projecte proposa que els professors no ho expliquin tot, que els estudiants siguin actius i s'espavilin, així s'aprèn més", explicaven ahir en Guillem i en Pol, dos alumnes de 13 anys del Col·legi Bell-lloc del Pla que treballen en projectes de robòtica des de cinquè de primària. Vestits de verd llampant i amb uns vistosos barrets de palla per completar l'equipació, comentaven nerviosos al passadís els bons resultats obtinguts pel seu robot mentre a dins de l'auditori, pares, professors i alumnes observaven la feina de l'aparell ideat per les Legogirls.cat de La Salle de Cassà de la Selva.

Aquest equip està format per vuit cassanenques de cinquè i sisè de primària. Una d'elles és l'Estel, que té 10 anys i que ha desenvolupat la maqueta d'una termomix millorada que estaria encantada que algun dia arribés al mercat "i que tots els famosos la volguessin provar". Explica que ha descobert que li agrada la robòtica perquè una amiga la va animar a apuntar-s'hi i que, tot i que encara no ha decidit si s'hi dedicarà quan sigui gran, com a mínim voldria arribar a entrenar un equip de joves per a la First Lego League.

I és que els equips compten amb el suport d'un entrenador, en la majoria dels casos un professor, que els ha assessorat en la preparació de les proves. Com la Roser, professora de l'institut de Santa Coloma de Farners, que afirma que la robòtica ajuda a transmetre als joves valors com l'esforç, la col·laboració i la disciplina de complir uns terminis.

També ho creu la Neus, vinguda de Sant Celoni per acompanyar la Núria, la seva filla de 15 anys, que s'ha interessat per la robòtica després de participar en un campus d'estiu a La Salle de Girona. Tot esperant que la Núria presentés el projecte davant del jurat, confessava que tot era "molt més espectacular" del que esperava.

La competició continua avui amb 16 equips més. Els guanyadors d'ahir van ser els Estanys Robotmania de l'escola Els Estanys de Platja d'Aro, que, amb un nou mètode per aprendre a tocar la flauta a partir d'un programa informàtic, s'han guanyat l'accés a la Final FLL World Class Espanya, que se celebrarà el dia 22 de març a Tenerife.