Càritas Diocesana de Girona i la Cooperativa Suara ofereixen un servei fins ara inexistent a les comarques gironines: pisos d'acollida, supervisats per professionals, que fan de pont en el camí dels presos cap a la reinserció social. El pis que gestiona l'entitat humanitària del Bisbat és a Girona i el de Suara, a Figueres.

Ni diners ni cap xarxa de suport familiar, aquests són els principals denominadors comuns dels candidats a allotjar-se en un dels pisos que les dues entitats sense ànim de lucre van posar en marxa a finals de 2014. El perfil es completa amb l'edat -entre 18 i 65 anys- i amb unes mesures judicials determinades: tercer grau, medi obert o llibertat condicional. Encara que hi posa un límit temporal, des de Suara aclareixen que preveuen excepcions per a presos que ja han complert la pena però que no tenen ningú de referència a fora de la presó; "sinó, és deixar-los fer el salt al buit", expliquen.

D'acord amb les presons

Es tracta de programes d'acolliment temporal que es consensuen amb responsables dos centres penitenciaris gironins, el Puig de les Basses de Figueres i la presó de Girona, ja que els seus Serveis Socials són els que proposen quins interns s'hi poden acollir. Un cop els presos són al pis d'acollida, la coordinació del projecte queda en mans d'educadors socials.

Tal com especifica el projecte de Càritas -que es denomina "Conviu"-, els presos han de complir els requisits següents: no tenir cap habitatge on viure fora de la presó; que el fet de no tenir ni recursos econòmics ni cap suport familiar els dificulti la reinserció social i laboral; tenir una actitud positiva, motivació per a la formació i per buscar feina, així com capacitat per assolir coneixements; i poder-se comunicar, almenys de manera bàsica, en català o en castellà.

Pel que fa als educadors socials, aquests s'encarreguen d'ajudar i guiar el reclús perquè desenvolupi les seves capacitats i pugui afrontar els problemes de cada dia. L'objectiu final és aconseguir que aquestes persones siguin autònomes i independents, un propòsit per al qual tant Càritas com Suara donen molta importància a les relacions de convivència que es generen al pis.

Psicòlegs voluntaris

Al voltant del pis d'acollida, es treballen els vessants físic i de la salut dels reclusos -l'alimentació, la higiene, els hàbits saludables o les relacions interpersonals-; però també s'incideix en aspectes psicològics relacionats amb l'autoconeixement, l'autoestima, el reconeixement i el control de les emocions. Per a aquest últim bloc, Càritas compta amb la col·laboració de psicòlegs voluntaris.

Suara especifica que el seu pis de Figueres -un més d'un bloc de pisos convencional- ofereix quatre places, els usuaris de les quals van rotant; en principi, provenen de la presó del Puig de les Basses, però també es contempla que n'hi vagin de Girona si el canvi de ciutat es considera convenient. Aquesta experiència, que és nova, encaixa en els objectius dels diferents programes que desenvolupa Suara; tots ells centrats en les persones amb risc d'exclusió social.

Els programes es van posar en marxa entre octubre i novembre de 2014 i estan vinculats a una subvenció de la Generalitat. Tot i la incertesa de si l'administració mantindrà o no aquesta línia d'ajuts, tant Càritas com Suara asseguren que volen consolidar els seus pisos d'acollida.