L'Institut Català d'Oncologia de Girona ha tancat el 2014 amb 11.515 persones ateses. D'aquestes, 3.853 eren pacients nous, si bé cal especificar que no tots els pacients nous eren casos de càncer, ja que l'ICO també atén patologies no oncològiques a través del servei d'hematologia. Coincidint amb el Dia Mundial del Càncer, que es celebra avui, el Departament de Salut va fer públiques ahir les dades d'aquesta malaltia. Cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 40.000 pacients amb càncer, 23.636 homes i 16.162 dones, i moren 16.662 catalans, 9.995 homes i 6.667 dones.

D'altra banda, ahir també es va presentar el nou Codi europeu contra el càncer, que identifica una dotzena d'accions per reduir el risc de patir-lo.

Les dues primeres apel·len a la necessitat de deixar de fumar i de convertir les llars privades en espais restringits al fum.

La tercera destaca la importància d'evitar l'excés de pes i la quarta aconsella tant fer esport com limitar el temps que les persones passen assegudes.

Pel que fa a la cinquena, se centra en l'alimentació i diu que cal menjar fruita, llegums, cereals i verdures. Però també evitar el consum de begudes ensucrades i carn processada o limitar el d'aliments d'alt contingut calòric i carn vermella.

La sisena aposta decididament per no beure alcohol com a la millor prevenció possible contra la malaltia tot i que matisa que en cas de consumir-ne se n'hauria de limitar la quantitat.

De la set a la nou, la llista alerta contra l'exposició a elements que poden causar el càncer: prendre el sol excessivament, el contacte amb substàncies cancerígenes i la radiació de radó.

Les tres darreres fan referència a la lactància materna -que redueix el risc de patir càncer- i a l'avís que la teràpia de substitució hormonal incrementa les possibilitats de desenvolupar la malaltia. També a la importància de seguir els programes de vacunació -hepatitis B als nadons i del virus del papil·loma humà (VPH) per a les nenes- i dels programes de detecció precoç de càncer de còlon, de mama i de coll d'úter.