Aturar els desnonaments, donar una sortida a les famílies sense cap ingrés i ajudar els estudiants que han hagut d'abandonar la carrera per no poder pagar les taxes. Són alguns dels exemples dels ciutadans que la candidata a liderar Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, considera que formen part d'una situació d'emergència nacional. Per això, Ubasart va exigir que "qualsevol partit que es consideri digne" inclogui en el seu programa electoral un "pla de rescat" dels ciutadans que es troben en situacions d'emergència. La també professora de Ciència Política de la UdG va carregar contra les polítiques del govern català i va acusar CiU de convertir Catalunya "en un laboratori d'idees neoliberals", en recordar que va ser el primer govern a aplicar les retallades.

Gemma Ubasart, membre destacada de la formació que lidera Pablo Iglesias, va presentar ahir la seva candidatura És clar que podem-Claro que Podemos al centre cívic de Pont Major davant d'una cinquantena de persones, acompanyada per la secretària general de Girona Alba García.

La gironina -que forma part de la candidatura autonòmica de És clar que Podem- va ser l'encarregada de fer-ne la presentació, en la que va remarcar que Podem tindrà "personalitat i veu pròpia a Catalunya". Va considerar que Podem s'emmarca dins dels precedents de "lluita social i contra les retallades a les places del 15M" que s'han produït en els darrers quatre anys. Va clamar per "convertir la indignació en energia transformadora, en compromisos de canvi". Va considerar que Podem té "una oportunitat històrica de ser una eina de canvi i de ruptura des de baix". Afirma que "Catalunya està en un final de règim".

García va criticar el "risc de privatització" de serveis bàsics com la salut o l'educació i va posar com a exemple la voluntat de segregar l'Hospital Trueta de l'ICS, i va advertir que això permetria "privatitzar la gestió". Per això, va demanar que Podem no sigui un partit per als sectors més polititzats, sinó que sigui "gent normal fent política per a gent normal".

A favor del dret a decidir

Les dues representants gironines també van deixar clara quina serà la posició de Podem respecte al dret a decidir, si arriben a dirigir el partit. Ubasart va defensar que es consulti als ciutadans catalans i va remarcar que Podem és l'únic partit d'abast estatal que està a favor del dret a l'autodeterminació. També va advertir que defensaran aquest dret a decidir "enfront de la instrumentalització que fa CiU i de l'immobilisme del Partit Popular". García, per la seva part, va denunciar que hi ha un "oblit del fet plurinacional" a Espanya i que cal que els "pobles puguin decidir el seu futur".

La professora de la UdG també va recordar que un dels seus principals objectius serà posar èmfasi en la lluita contra la "corrupció" de CiU i de "la casta catalana". Per això, aposta per la defensa de la regeneració de la política des de Podem i va animar a participar en les votacions internes.

L'acte del centre cívic del Pont Major s'emmarca dins la campanya interna d'eleccions primàries, les quals tindran lloc entre el 9 i el 13 de febrer. Els integrants de les direccions autonòmiques es proclamaran el 14 de febrer, entre ells els secretaris generals de les 17 Comunitats Autònomes, que automàticament passaran a integrar el Consell Ciutadà Estatal com a membres nats.

Gemma Ubasart pertany al consell de coordinació de Podem i també és membre del consell ciutadà d'àmbit estatal d'aquest nou partit. Malgrat definir-se com a professora de la UdG tanmateix ja té experiència en l'àmbit polític amb la formació L'Altraveu per Castellar.