Creu Roja té en alerta les seves divuit assemblees locals repartides per les comarques de Girona, amb el material a punt i els equips de voluntaris preparats per actuar davant les emergències que provoqui el fred. Paral·lelament, l'entitat humanitària fa rondes de trucades a les prop de 4.500 persones grans que atén en alguns dels seus programes, majoritàriament usuàries del servei de teleassistència.

A més, ahir a la nit, la Unitat d'Emergències Socials (UES) de Creu Roja va recórrer la ciutat de Girona per informar les persones que dormen al carrer que poden refugiar-se al Centre d'Acolliment i Serveis Socials "La Sopa", però també per donar-los mantes i parques per abrigar-se, menjar, caldo i llet calenta. De fet, en nits especialment dures com la darrera, el tècnic responsable de la UES, Marc Serena, va explicar que la població habitual de sense sostre ja sol acudir a "La Sopa" -els educadors de carrer d'aquest centre fan pedagogia en aquest sentit-; altra cosa, va aclarir, és la gent que està de pas.

A Figueres, Creu Roja va muntar un alberg provisional a la seva seu amb capacitat per a vint persones, que a primera hora de la nit ja tenia dotze usuaris.

El coordinador provincial de l'entitat, Jordi Martori, va informar que Creu Roja de Girona ha activat totes les assemblees locals i ha demanat als seus voluntaris -entre 20 i 50 persones a cadascuna- que estiguin disponibles fins a finals de setmana. També ha revisat el material d'emergència per garantir que, si cal, puguin intervenir amb rapidesa; tenen les ambulàncies disponibles i, sobretot, els seus vehicles de transport adaptat, "que en les últimes nevades van ajudar a evaquar persones de residències" -va remarcar Martori-. En cas de nevades fortes, primer intervé la Creu Roja local que, si convé, rep ajuda de la resta de l'organització; el coordinador va destacar que, per exemple, poden desplaçar vehicles amb autonomia per servir begudes calentes.

A més a més, Creu Roja truca tota la gent gran que atén a través dels seus programes assistencials per assegurar-se que tenen menjar i que es poden escalfar, però també per oferir-se a fer-los gestions i evitar que surtin al carrer.

Treball continuat al carrer

Pel que fa a les Unitats d'Emergència Social, Marc Serena i dos voluntaris van sortir ahir entre les 8 del vespre i passada la mitjanit, tal com ho fan cada dimecres des de fa 2 anys -depèn del volum de persones que trobin, poden fer més sortides-. El tècnic va explicar que el seu objectiu és fer un treball continuat amb la població sense sostre i oferir-los assistència, però també guanyar-se'n la confiança per convèncer-los que vagin a La Sopa -en algun cas, Serena va explicar que han tardat un any-. A part de les sortides nocturnes també en fan de diürnes, en aquest cas amb una finalitat més informativa i de sensibilització.