La delinqüència violenta va de baixa. Aquesta és la dada més destacada del Balanç de Criminalitat del 2014 elaborat pel Ministeri d'Interior. I és que les comarques de Girona havien estat molt castigades per aquest tipus de delinqüents en els últims anys , sobretot, el 2013 quan es van produir 1.557 casos. L'any passat en canvi, se'n van produir 1.313.

Un dels indicadors que analitza el Balanç de la Criminalitat són també els robatoris amb vi0lència i intimidació. Uns agressors que actuen amb intimidació i amenacen amb armes, navalles, persones que regenten una botiga per exemple. En aquesta tipologia de fets hi ha els atracaments. Entre els casos del 2014, destaca el que es va produir el 16 d'abril a l'Escala.

Un home camuflat amb perruca i ulleres va atracar una oficina de la Caixa de l'Escala a punta de pistola. Va aconseguir sostreure 154.030 euros després de retenir els treballadors, als quals va obligar a obrir la caixa forta. Ja amb la caixa oberta, va sostreure 154.030 euros i va abandonar el local sense que ningú resultés ferit. Vuit mesos després, els Mossos van aconseguir detenir l'atracador a Barcelona i va ingressar a presó. Un altre fet seria el que va afectar un estanc del carrer de la Creu de Girona. A primera hora del matí d'un 3 de juny, dos lladres per cometre un atracament a punta de pistola a l'estanc. Van atracar-lo quan entrava el repartidor de diaris a qui van lligar i emmordassar junt amb el propietari. Se'n van emportar un botí elevat: 20.000 euros.

Tot i la tendència a la baixa, hi ha hagut un tipus de delinqüència violenta que es tradueix en els robatoris a domicilis. Aquí hi hauria els assalts violents i robatoris en habitatges que, segueixen sacsejant les comarques de Girona. Els robatoris amb força en domicilis van caure en un 8,5% en un any. Mentre que el 2013 es van comptabilitzar 3.323 casos, durant el 2014, en van ser 3.041. Els robatoris amb força en general passen de 9.394 casos a 8.923 fets.

Pel que fa als altres indicadors analitzats en el Balanç de la Criminalitat cal destacar que els delictes i faltes que a diferència de tots els altres aspectes contemplats, l'única tipologia penal que puja. Augmenten en un 0,4% en un any. Es passa de 41.894 casos als 42.049 del 2013 al 2014.

Vuit morts durant el 2014

Durant el 2014 es van produir set crims que es van traduir en vuit morts. Una activitat criminal que suposa dues persones menys mortes a mans de criminals que durant l'any 2013. El primer crim de l'any va ser una pallissa mortal. Una dona de 75 anys de Cabanes va morir després de ser víctima d'un assalt violent. Va sobreviure la pallissa però no va poder superar les lesions i va perdre la vida el 4 de març. Aquest cas es va resoldre recentment, els autors de l'assassinat va ser per una banda, un violador reincident, Antonio García Carbonell i un jove, a qui va contractar perquè l'ajudés a cometre el robatori que va acabar en crim, es tracta d'Oriol Boyer. Ambdós van entrar a presó sense fiança per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament.

Pel que fa a la resta de tipologies penals, per primer cop en dos anys el tràfic de drogues va a la baixa. Segons el balanç de criminalitat s'haurien produït 447 casos durant l'any passat, mentre que el 2013 en van ser 462, cosa que suposa una baixada del 3,2%. El robatori de vehicles també cau en un 10,3%. Se'n van produir 462 el 2013 mentre que l'any passat, 447.