Diverses entitats ecologistes van criticar ahir el nou "Pla Estratègic de Gestió dels Parcs Naturals 2015-2020" perquè afirmen que vol mercantilitzar els parcs naturals i els converteix en parcs d'atraccions per fer negoci. El Pla, que va ser presentat dilluns a la nit pel conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí durant la reunió que va presidir amb la Junta Rectora del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà, preveu "canvis organitzatius i del model de gestió dels parcs per aplicar una gestió multifuncional com a eina per millorar la conservació i dinamització sostenible del territori".

En una roda de premsa celebrada ahir a Barcelona, el director de la coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Carles Lumeras, va denunciar que la intenció d'aquest pla és "convertir en parcs d'atraccions els espais naturals". Lumeras va afegir que, des de fa dos anys, les associacions es queixen de la intenció de convertir la marca dels parcs naturals per fer negoci. Segons els ecologistes, en la presentació del Pla, Pelegrí "no va definir ni concretar" les característiques del nou model de gestió dels Parcs, però en canvi, "va insistir en la seva rendibilitat econòmica", en la creació de "mecanismes de finançament innovadors" o en "la implicació privada" en els espais naturals protegits, motiu pel qual -asseguren- darrere d'aquest canvi d'orientació "hi ha un gir clar cap a la mercantilització de la natura alineada a la política del govern espanyol amb la recent aprovació de la Llei de Parcs Nacionals o la Llei d'avaluació ambiental i la Llei de costes". Per la seva banda, el representant del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, Raul Valls, va criticar que el pla té com a intenció "tapar boques" i que és un moviment propagandístic.

El president de l'Associació de Naturalistes de Girona, Enric Cortiñas, i el representant d'Ecologistes en Acció, Jaume Grau, van destacar que el pressupost de la Generalitat destinat a la gestió dels espais naturals ha disminuït un 80 % des del 2010 motiu pel qual, a més de tenir menys recursos i personal, hi ha menys estudis per conèixer la biodiversitat que es perd. Grau va recordar que Catalunya es pot enfrontar en un futur a sancions de la Unió Europea per l'incompliment de la ?normativa catalana, espanyola i europea i que "conservar l'espai natural és més barat que recuperar els danys".

Els representants d'Ecologistes en Acció, l'Associació de Naturalistes de Girona, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial i la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny van remarcar que estan disposats a parlar amb el govern si existeix un procés participatiu en el qual puguin participar activament i van recordar la importància de renovar la Llei del Patrimoni Natural i la biodiversitat -vigent des del 1985-, entre altres mesures.

Presentat "tard i malament"

D'altra banda, aquestes associacions, van lamentar que les mesures proposades pel conseller "no responen a les necessitats reals de gestió del medi natural ni a les exigències legals" i que aquesta iniciativa del govern català arriba ara "tard i malament".

Els ecologistes van destacar que "un Pla Estratègic" hauria tingut sentit al començament de la legislatura "quan el Govern pot plantejar-se de nou com gestionar una àrea" com ara els Parcs Naturals, però que s'ha presentat quan queden vuit mesos per les eleccions catalanes i que això "és poc útil i menys creïble quan -segons van afirmar- les dues darreres legislatures les accions han anat en contra de la conservació de la natura".