La neu gairebé va ser testimonial ahir a la província de Girona. Només alguns municipis de la Selva, el Baix Empordà, l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès van comptar amb la presència de neu, malgrat que en cap cas es van registrar gruixos considerables. El motiu és que el vent sec de tramuntana, que bufava a les comarques gironines, va impedir que la depressió de pluja i neu que hi havia instal·lada entre el Delta de l'Ebre i Mallorca accedís al territori de Girona. Per això, mentre a les províncies de Lleida, Tarragona i Barcelona hi va caure la neu amb força -tal com s'explica a la pàgina 5 de l'edició d'avui-, les comarques gironines van quedar-se al marge d'aquesta nevada que es va registrar a més de la meitat de Catalunya.

En el cas de la província de Girona doncs, el Servei Meteorològic català va assenyalar que només hi havia un municipi gironí on es va produir algun gruix de neu significatiu. Durant ahir, segons les dades acumulades fins a les quatre de la tarda, Espolla (a l'Alt Empordà) va comptar amb un centímetre de gruix de neu. Mentrestant, el Servei Meteorològic de Catalunya no va detallar la quantitat de neu que va caure a la resta de municipis de Girona. Per comarques, les localitats gironines on la neu va fer acte de presència en algun moment del dia -encara que fos de forma anecdòtica- van ser, en el cas de la Selva: Arbúcies, Riells i Viabrea, Santa Coloma de Farners i Amer. A la comarca del Baix Empordà, hi va caure neu a Calonge, Torroella de Montgrí, Palamós i Mont-ras. Així mateix, a l'Alt Empordà, a part del centímetre de neu d'Espolla, també es van poder comptar flocs de neu a Llançà i Cadaqués.

A la comarca de la Garrotxa, hi va caure neu a Santa Pau, mentre que al Ripollès, s'hi va registrar algun gruix a Ripoll, les Lloses, Planoles i Gombrèn. Finalment, a la comarca del Gironès la nevada hi va fer acte de presència d'una manera puntual a més d'una població. Cassà de la Selva, Llagostera i fins i tot la capital gironina van tenir volves de neu en algun moment del dia. En el cas de Girona ciutat, a les dues del migdia es va poder contemplar com els flocs queien, tot i que no agafava. De fet, la imatge de volves de neu que no agafaven a carrers ni teulades va repetir-se als municipis gironins, que no van registrar cap incidència destacada ahir.

El Servei Meteorològic català va manifestar que la província de Girona no va comptar amb la presència significativa de neu a causa de la forta tramuntana. Les ratxes màximes de vent van arribar, en el cas de Portbou, als 138 quilòmetres per hora (km/h). Així, tal com es va informar des del Servei Meteorològic, la tramuntana va fer de "barrera" de la depressió d'aire humit que hi havia a sobre de Catalunya -que portava pluja i neu-. Malgrat que una mànega de la depressió intentava entrar a les comarques de la Selva, del Baix Empordà, de l'Alt Empordà i del Gironès, no va ser possible pel fort vent sec de la tramuntana. En concret, a Mataró la depressió de pluja i neu es va quedar frenada davant l'aire sec de l'Empordà.

També la tramuntana va deixar un altre efecte ahir a la província de Girona. El motiu és que les ?ratxes de vent del conjunt de les comarques gironines van ser elevades i van deixar una sensació tèrmica especialment freda. Per això, tot i que ahir les temperatures mínimes i màximes es van mantenir similars als nivells dels dies anteriors, les potents ratxes de vent van provocar que la sensació tèrmica fos pràcticament glacial. Així, evidentment, a les localitats gironines on la tramuntana va bufar de forma més contundent, la sensació de fred va ser major.

Agafant de referència la màxima ratxa de vent juntament amb la temperatura màxima del dia, es pot determinar que ahir a Portbou la sensació tèrmica va ser de -12,9 graus. En aquest cas, la ratxa màxima va ser de 138,2 km/h i la temperatura màxima es va situar als 2,7 graus. A la ciutat de Girona, la sensació va arribar a -6,7 graus, amb una ratxa de 42 km/h i 6,2 com a màxima. Tot i això, les sensacions més baixes es van produir a territoris muntanyosos. Per exemple, a Setcases (a l'estació que ?s'ubica a 2.400 metres) la ratxa va ser de 51 km/h i la màxima de -9,6 graus, amb la sensació tèrmica més freda d'ahir, de -31,8 graus. En canvi a Olot la sensació es va situar a -4,5 graus, tenint en compte que va registrar 37 km/h de ratxa màxima i 7,1 graus de màxima. Per tant, la situació tèrmica de temperatura es va situar de mitjana a 10 graus negatius, si es comparen diferents dades dels municipis gironins.

Pel que fa a les afectacions que va deixar l'onada de fred a Girona, una glaçada a una via va provocar que un vehicle que circulava pel carrer Ramon Casanova de Ripoll quedés creuat. L'automòbil va topar contra una tanca i li va anar de ben poc que caigués dins del canal d'Estamariu. Els dos ocupants van poder sortir del cotxe, abans no quedés mig penjat i a punt de caure a l'aigua. Ambdós van quedar ferits lleus i van ser traslladats a l'Hospital de Campdevànol. La neu d'ahir també va provocar durant el matí retards d'entre 10 i 20 minuts a la línia del tren d'alta velocitat (TAV), per la limitació que hi havia entre Madrid i Barcelona a causa del temporal. Finalment, els Bombers van fer ahir al vespre unes deu sortides pel vent.