L

a cruesa de la crisi econòmica ha afectat moltes famílies amb fills en edat escolar, precisament, quan les administracions han suprimit, o han reduït dràsticament, les ajudes per comprar material o llibres de text. Aquestes famílies que tenen pocs recursos al seu abast seran les beneficiàries d'una nova plataforma solidària, impulsada per l'entitat que representa el major nombre d'associacions de mares i pares d'alumnes a l'escola pública, la Fapac, i la cooperativa Abacus.

El seu objectiu és oferir material escolar bàsic de manera gratuïta als col·lecitu més desfavorits. Però, en un futur proper, Abacus i la Fapac també projecten posar en marxa altres projectes encarats a evitar l'exclusió educativa. Ahir, ambdues entitats es van comprometre públicament a treballar en un projecte conjunt de reutilització de llibres i de material educatiu, que també s'adreçarà les famílies que tenen menys disponibilitat econòmica.

A banda d'aquestes dues línies d'actuació, responsables de la Fapac i d'Abacus ahir van anunciar que a partir d'ara s'obre una via de col·laboració estable perquè les AMPA que estiguin federades es puguin fer sòcies de la cooperativa; per beneficiar-se'n, les famílies s'hauran d'identificar mostrant el carnet que les acredita com a membres de la Fapac als establiments de la cooperativa.

El president de la Fapac, Àlex Castillo, va resumir l'acord al qual han arribat la seva federació i la cooperativa: d'una banda, l'organització de pares i mares d'alumnes "aportarà un important volum social de compradors", que es concretarà en les AMPA que decideixin associar-se a Abacus; mentre que aquesta última facilitarà "material obsolet, restes d'estoc o excedents, que es vehicularà cap a les escoles i les associacions de pares amb més necessitat social". Àlex Castillo va especificar que "interessa intervenir en llocs on les necessitats són més evidents" i, pel que fa a les comarques gironines, es va referir a llocs com ara a Salt o al barri de la Font de la Pólvora de Girona.

Les compres de setembre

El conveni tot just s'acaba d'estrenar, de manera que es promocionarà durant el que queda de curs i s'espera que tingui l'impuls més fort de cares al setembre, "quan les famílies han de comprar els llibres, les llibretes, els bolígrafs o les carpetes" -va explicar Casteillo- per al nou any escolar.

A banda de les necessitats econòmiques de les famílies, el president de la Fapac va assenyalar que el conveni amb Abacus s'emmarca en "una reflexió en el sentit que el món de la cooperativa és, realment, l'aliat natural per a entitats com les AMPA si el que volem és sortir del made in china o del model neolibaeral". En la seva consideració, "això inclou Abacus, perquè seria l'antítesi de les botigues del tot a cent que venen llibres".

Pel que fa a la proposta de reutilització de llibres, el president de la Fapac va recordar que aquesta entitat "sempre hi ha apostat". Tot i que l'execució encara està per definir, Castillo va aclarir que el cas Abacus podria ajustar-se a un model d'intercanvi de llibres entre una o diverses escoles a través d'una plataforma d'Internet.