Bona part dels judicis celebrats al Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona al llarg de 2012 s'han de tornar a celebrar en la seva totalitat perquè el jutge que n'era titular, Ramon Gorbs Turbany, s'ha jubilat sense dictar les corresponents sentències i la nova jutgessa no pot resoldre els plets si no ha presenciat la vista oral on s'aporten totes les proves. El primer a posar el crit al cel per aquesta situació a través de les xarxes socials va ser l'advocat Joaquim Oliva, qui el 28 de gener passat es queixava que ara havia de tornar a repetir alguns judicis i es trobava amb clients que l'esbroncaven i l'acusaven de no realitzar bé la seva feina.

Oficialment, el magistrat Ramon Gorbs va quedar jubilat el 10 d'abril de 2014. Segons el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), "en tenir complerts seixanta anys d'edat i reconeguts més de trenta anys de serveis efectius", se l'apartava de la magistratura de forma anticipada amb tots els drets corresponents per un problema de salut que l'incapacitava.

El problema amb que s'han trobat advocats i afectats és que han de repetir de nou tots aquells judicis que s'han quedat orfes de sentència -alguns fa més de dos anys que la tenien pendent- perquè la llei especifica que el jutge que presideix la vista oral i assisteix a la pràctica de la prova ha de ser el mateix que resolgui el plet.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reconeix que aquest problema és puntual i només es produeix en aquesta sala contenciós-administrativa de Girona, tot i que desconeix el nombre total de procediments que hauran de tornar a repetir-se.

Un jutge expedientat

La tardança en la resolució de sentències de l'ara magistrat jubilat és coneguda i li va arribar a costar una suspensió de funcions per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a causa dels 250 procediments que el 16 de gener de 2007 encara tenia pendents de resolució i que provenien tots del Jutjat Contenciós-Administratiu 6 de Barcelona -on exercia abans de ser destinat a Girona-.

Aquesta desatenció de les seves funcions va provocar que el 9 d'abril de 2008, el CGPJ acordés obrir-li un expedient disciplinari pels retards que acumulava i el va suspendre de les seves funcions durant tres mesos per una falta molt greu. Dotze dies després, el BOE recollia el decret que suposava "la pèrdua del dret de Ramón Gorbs Turbany a servir al Jutjat Contenciós-Administratiu número 3 de Girona, que havia obtingut per concurs".

La sanció imposada era menor que la sol·licitada pel vocal de la comissió disciplinària del CGPJ, José Manuel Gómez Benítez, que pretenia incrementar a sis mesos la suspensió de funcions "atenent a la significació i a l'entitat de la desatenció en què ha incorregut el referit magistrat".