Un text adaptat de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, i problemes de geometria i càlcul de qüestions pràctiques es van plantejar ahir a les proves de competències bàsiques que van realitzar 6.812 alumnes de quart d'ESO de Girona -més de 66.000 a tot Catalunya-.

Les proves van començar ahir al matí amb les matèries de Llengua catalana i Matemàtiques i continuen avui, quan s'avaluen les competències en Llengua castellana i estrangera, amb un total de 64.413 alumnes que fan l'examen d'anglès i 574 el de francès.

Les proves de quart d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) aquest any tenen "caràcter obligatori" perquè el Departament d'Ensenyament ha considerat que és una activitat educativa que els alumnes tenen "el dret i el deure" de realitzar-la i, també, perquè d'aquesta manera han volgut evitar el boicot que l'any passat van fer uns 700 alumnes de nou instituts catalans.

37 no presentats i 42 en blanc

Ahir, només 37 estudiants catalans no es van presentar als exàmens i 42 més les van deixar en blanc a tot el territori, cosa que representa un 0,11% de tots els estudiants afectats per les proves. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) havia fet una crida a boicotejar les proves, com a senyal de protesta per les polítiques educatives; una consigna que no es va seguir a les comarques de Girona i molt minoritàriament a tot Catalunya. Ensenyament ha advertit que es podria obrir un expedient als estudiants que es neguin a sotmetre's a l'avaluació.

En la prova d'ahir de Llengua catalana, els joves van haver de llegir un text adaptat de Tirant lo Blanc, titulat El filòsof de Calàbria, i contestar diverses preguntes relacionades amb aquest; a més d'un altre titulat La joventut catalana al segle XXI, de Pau Serrant i Roger Soler, sobre l'ús habitual d'internet a Catalunya entre les persones joves i no tan joves.

Els estudiants van haver de fer una redacció sobre com seria un dia sense internet en les seves vides personals i d'estudiants. En Matemàtiques, la geometria va tenir un pes considerable en la prova, a causa dels baixos resultats obtinguts en els últims anys; i també es van incloure problemes de càlcul de temes pràctics, com ara que si el cost d'enrajolar el terra d'una sala és de 1.260 euros, a quin preu surt el metre quadrat de rajola? En les proves d'avui d'anglès i francès, els estudiants comptaran amb 15 minuts més que l'any passat, perquè puguin comprendre millor el text llegit.