El neurocirurgià Joan San és l'únic candidat a substituir el cardiòleg Ramon Brugada com a degà de la Facultat de Medicina a la Universitat de Girona. Les eleccions al deganat de Medicina es van convocar el passat 12 de gener i aquest dilluns es va proclamar la llista provisional de candidatures que opten al càrrec. El doctor San, que és professor de la facultat de la UdG des que els estudis de Medicina es van implantar a Girona, és l'única persona que s'hi ha presentat fins ara.

Malgrat que només hi hagi una candidatura, el procés electoral s'ha de celebrar com està previst, segons van explicar ahir des de la Universitat de Girona. El calendari electoral programat per la institució estableix que fins aquest dijous es poden fer reclamacions a la llista provisional de candidatures, que es resoldran dilluns vinent, 16 de febrer, quan es proclamarà la llista definitiva. El dia 17 es farà el sorteig de les meses electorals i la campanya es durà a terme entre el 18 i el 23 d'aquest mes. Finalment, la jornada de reflexió serà el dia 24 de febrer i el període de votació serà els dies 25 i 26.

Nascut a Lleida, Joan San és Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona i neurocirurgià. Ha exercit a l'hospital Clínic de Barcelona i l'any 86 va arribar a Girona, on va treballar al servei de Neurocirurgia al llavors hospital Álvarez de Castro -l'actual Josep Trueta- i al CAP Güell com a especialista en Neuropsiquiatria fins al 1990.

Es dedica a la docència des de fa quatre dècades. Ha centrat bona part de la seva activitat com a professor a la Universitat de Barcelona i des del 2008, a la de Girona. Actualment és professor titular d'Anatomia i Embriologia Humana i forma part de Neoma, el Grup de Recerca d'Anatomia Clínica, Embriologia, Neurociència i Oncologia Molecular de la UdG.

El doctor San va avançar ahir que el seu projecte és continuista respecte a la feina feta fins ara per Brugada, però que donarà a conèixer les seves propostes per a la facultat a partir de la setmana vinent, quan comenci oficialment la campanya electoral.

Ramon Brugada, que ha estat el responsable de la Facultat de Medicina des que aquesta va néixer el 2008, va anunciar abans de l'estiu la seva intenció de deixar el deganat per a centrar-se en la recerca relacionada amb la mort sobtada i les malalties del cor. Ho fa després que al curs passat es gradués la primera promoció de metges i metgesses forjats a la Universitat de Girona, que a finals de gener es va examinar del MIR.

El pas de Brugada per la facultat ha destacat per la implantació de l'ABP, un model docent centrat en l'aprenentatge basat en problemes que incorpora competències com la comunicació, el treball en equip i la capacitat per buscar solucions.