L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha programat actuacions en sis nuclis antics de poblacions gironines. Es tracta d'intervencions vinculades al Protocol de l'1% Cultural i al programa Reviure les Velles Ciutats, així com a acords amb diferents ajuntaments i administracions catalanes. Es preveu que tots els projectes comencin durant el 2015 i el pressupost total previst per a executar-los és de gairebé 1,4 milions d'euros.

Les actuacions se centren en pobles de l'Empordà: a Roses es restaurarà el baluard de Sant Andreu a la Ciutadella de Roses (248.792 euros); a Agullana s'urbanitzarà el carrer de la Concòrdia (300.000 euros); a la població d'Ordís es reordenarà l'espai Els Jardins (150.155 euros); la rectoria del Far d'Empordà també serà rehabilitada (476.555 euros); a Jafre el camí del Torrent quedarà pavimentat (110.254 euros) i també es millorarà la vialitat del carrer Major (108.808 euros).

Les actuacions en els nuclis antics s'inscriuen en els diferents protocols de col·laboració d'aplicació de l'1% cultural signats pels departaments de Cultura i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per un període de temps concret i que duu a terme l'Institut Català del Sòl. A més, l'Incasòl treballa també en el marc del programa Reviure les velles Ciutats, dotat amb fons propis.

Ambdues línies d'actuació tenen com a objectiu rehabilitar edificis del patrimoni públic i actuar ordenant espais urbans per frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. Així s'aconsegueix fer una tasca de recuperació i rehabilitació que n'afavoreix la reactivació.

El conveni de finançament entre l'Incasòl i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya signat el 20 de juny de 2014 i modificat per l'addenda del 31 de desembre de 2014, és el que permeten que l'Incasòl disposi dels fons econòmics necessaris per a dur a terme, a tota Catalunya, un total de 13 actuacions incloses en els protocols de col·laboració d'aplicació de l'1% cultural.