D

e la por i el respecte a la sorpresa i la satisfacció. Així és com van viure ahir més d'un centenar d'escolars gironins, la seva primera experiència gustativa amb la botifarra d'ou -l'embotit tradicional de Dijous Gras- en el taller organitzat pel Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines en el Vol Espai Gastronòmic.

Al llarg de tot el matí, els alumnes de tercer, quart i cinquè de primària de l'escola Vedruna de Girona van poder descobrir com s'elabora, els ingredients que porta i quina és la història d'aquest embotit que, fins ahir, molts desconeixien. "Parlant amb els companys del gremi vam decidir fer una gran festa dedicada a la botifarra d'ou i sorprendre la mainada ensenyant-los tot el que pot oferir" explicava el president del col·lectiu, Ricard Josep. "La sorpresa, però, ens l'hem emportat nosaltres en forma de gratificació, pels moments fantàstics que ens han regalat aquests petits amb les seves preguntes i comentaris" afegia Josep.

Durant l'activitat, realitzada amb motiu de la festa de Dijous Gras, els alumnes van poder descobrir l'origen d'aquesta tradició. "Ens han explicat que aquesta botifarra es preparava el dia abans de carnestoltes, i que s'hi afegia ou per aprofitar més temps la carn del porc després de la matança" relatava la Berta Puig, que afegia que "es preparava per als dies de la quaresma, en els quals no es podia menjar carn". També l'Ian Gort va descobrir ahir l'existència d'aquesta festa popular. "Els meus pares són americans i no tenia ni idea de què era el Dijous Gras" explicava el petit. Un dels moments que més van gaudir els menuts va ser la demostració pràctica de l'elaboració de l'embotit. "Posen la tripa del porc dins la màquina i la botifarra ja surt feta" assenyalava Marc Palahí que remarcava però, que "de gran no serè carnisser perquè m'ha fet una mica d'angúnia".

I després de la teoria, els escolars no van dubtar a sotmetre's al desafiament de tastar la famosa botifarra d'ou. "He vist cares de nens que es posaven el tall de botifarra a la boca amb una por terrible, però ells mateixos quedaven sorpresos del seu gust i repetien de seguida" subratllava Ricard Josep. "La mainada és meravellosa perquè tenen la voluntat de provar les coses sense que ningú els obligui i la ment més oberta" afegia. "Mai l'havia tastat abans, i m'ha agradat moltíssim. En menjaré més sovint" deia l'alumne Aleix Ripoll.

Pròxima edició

D'altra banda, després de l'èxit d'aquesta activitat, el president d'aquest col·lectiu -que busca innovar-se, trencant amb la imatge preestablerta del carnisser darrere el taulell -, ja té clar que el pròxim any ho repetiran. "Voldríem estendre-ho a tota la província, però hem de pensar les coses amb seny" concloïa.