La població de senglars que habiten a les comarques gironines no disminueix. Aquesta és la sensació que tenen els membres de la Federació de Caça de les comarques gironines. Segons el seu vicepresident, Jaume Vilarrasa, els animals encara campen per les muntanyes del Ripollès, un fet poc habitual a l'hivern.

A més, subratllen que durant el 2014 el centenar de colles actives gironines van abatre 13.000 exemplars. Una xifra que superaran de llarg aquest 2015 segons les primeres dades que té la Federació. «Molt em temo que a la primavera i l'estiu en alguns punts de conreus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany s'haurà de mantenir la temporada i caçar senglars durant tot l'any», va explicar.

Vilarrasa va detallar que normalment durant l'hivern els senglars acostumen a baixar de les zones altes de la comarca del Ripollès cap a la plana on troben més menjar i les temperatures són més agradables. «Altres, per aquestes dates a Setcases, Ribes de Freser i Queralbs ja no hi havia senglars però aquests any encara se'n troben molts per la zona», va explicar. Un fet que, des del sector, consideren que serà perjudicial. «Els senglars ens portaran problemes de ben segur de cara a la primavera i l'estiu on en zones de conreus de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès s'haurà de mantenir la temporada i caçar senglars pràcticament durant tot l'any», va augurar el vicepresident.

Tot i la borsa extraordinària de caçadors que es va muntar el passat mes de setembre per combatre el gran nombre de senglars a la demarcació -derivada de la declaració d'emergència cinegètica a 180 dels 221 municipis gironins- el nombre d'animals no es redueix i la problemàtica no es minimitza. Segons Vilarrasa els 23 caçadors que es van sumar a aquesta iniciativa no han sortit a caçar a les comarques gironines ja que el centenar de colles actives que existeixen s'ho han manegat elles mateixes.

L'expansió del senglar a les comarques gironines és un problema que ha anat a més en els darrers anys, sobretot pels creuaments amb els porcs vietnamites. En els darrers cinc anys gairebé s'ha doblat el nombre d'exemplars abatuts però això no millora la situació.

Menys caçadors a Catalunya

A més, els animals cada cop s'apropen més a zones habitades. El passat estiu se'n va veure a les platges de Cadaqués, banyant-se i gaudint de la sorra. «Les colles fan més batudes i maten molts més senglars que en anys anteriors, només aquí a la zona de la capçalera del Ter i la Vall de Camprodon aquesta temporada superarem els 500», va assenyalar Vilarrasa. A més, els caçadors s'han adonat que les femelles han criat durant tot l'any, ja fos durant la primavera o al llarg d'altres mesos com novembre, desembre o gener.

Normalment la temporada de caça major de senglar s'inicia el mes d'octubre i s'estén fins al 29 de març a tot Catalunya. «Als caçadors no els agrada massa sortir al bosc durant la primavera i l'estiu perquè la vegetació està molt alta, el senglar es pot amagar i defensar molt millor i els gossos reben més. No hi estan massa d'acord», va afegir el vicepresident.

No obstant això, Vilarrasa assegura que en alguns indrets de cultius serà necessari allargar durant tot l'any la temporada per evitar danys i perjudicis al camp. «S'hi s'ha de fer es fa», va afegir.