La Fundació Genzyme ha becat una recerca de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) sobre els biomarcadors vinculats a l'esclerosi múltiple. L'investigador principal és el neuròleg de l'hospital Josep Trueta Lluís Ramió Torrentà i porta per títol Determinació en LCR de miRNAs implicats en les lesions cerebrals actives de l'esclerosi múltiple.

La beca està dotada amb 10.000 euros i es destinarà a un projecte iniciat fa uns mesos i que és la continuació d'un altre de més gran, explica el doctor Ramió. L'objectiu, detalla l'investigador, és aprofundir en la informació que es pot obtenir en el moment del diagnòstic de l'esclerosi múltiple per millorar el pronòstic de la seva evolució i escollir el millor tractament per a cada pacient.

L'esclerosi es diagnostica en adults joves -d'entre 20 i 40 anys- i malgrat que no té cura, existeixen tractaments que permeten estabilitzar-ne l'evolució. Ara per ara, però, explica el neuròleg, costa trobar un pronòstic a llarg termini en el moment del diagnòstic. "Actualment, a més, no hi ha bones eines per determinar a priori si el pacient respondrà correctament al tractament", afirma el metge.

La finalitat de la investigació és trobar marcadors d'activitat en l'esclerosi múltiple a partir de les anomenades miRNAs o microRNAs, és a dir, molècules d'ARN del líquid cefaloraquidi que s'extreu en la punció lumbar.

Ramió explica que hi ha poca literatura que investigui si aquestes molècules del líquid cefaloraquidi estan relacionades amb l'esclerosi. La voluntat, per tant, és determinar si hi ha una associació entre elles i el que es pot veure en les ressonàncies magnètiques del pacient.