La Diputació de Girona ha aprovat tirar endavant un paquet d'ajudes de quasi 2 MEUR per a accions socials, esportives i culturals. La partida més gran de totes, que s'enfila a 1,32 MEUR, servirà per promoure l'activitat física. Pel què fa a les subvencions per a programes d'acció social, destinades a ajuntaments i entitats, la dotació és de 595.000 euros. Els diputats exsocialistes Pia Bosch i Pere Albó s'han abstingut a la votació perquè volen que la partida es dobli. El vicepresident de la Diputació, Miquel Noguer, ha dit que de moment "no és possible" fins que no es faci la liquidació de l'any passat, però ja ha recordat que al programa 'Salut i crisi' del Dipsalut s'hi va afegir 1 MEUR addicional.

El ple de la Diputació de Girona d'aquest febrer ha estat de tràmit. Dels 26 punts que figuraven a l'ordre del dia, tots excepte el de les ajudes destinades a acció social s'han aprovat per assentiment dels diputats.

El ple ha permès tirar endavant un paquet d'ajudes que sumen gairebé 2 MEUR (en concret, 1.995.800) destinades a accions socials, esportives i culturals que es facin duran aquest 2015. La partida més gran, dotada amb un pressupost global d'1,32 MEUR, es destinarà a fomentar l'activitat fisicoesportiva.

Les ajudes, que cobriran com a màxim un 50% del què s'organitzi, van destinades tant a ajuntaments com a entitats. S'hi inclouen, per exemple, esports com el futbol, el bàsquet, el bàsquet amb cadira de rodes, l'hoquei (tant amb patins com sobre gel), el handbol, el tennis de taula, el judo o la gimnàstica artística.

Pel què fa a les ajudes destinades a acció social, la partida de subvencions s'ha dotat amb 595.000 euros. Aquí també hi poden optar tant ajuntaments com entitats, i els imports màxims seran de 15.000 euros. Entre d'altres, s'han previst subvencions dirigides a projectes de cooperació al desenvolupament, de lluita contra l'exclusió social o d'inserció sociolaboral de persones usuàries de serveis socials d'atenció especialitzada. Les ajudes, a més, també es destinaran al manteniment de les escoles municipals de formació d'adults i centres d'educació especial.

Abstenció dels exsocialistes

A l'hora de votar aquest punt, però, els dos diputats exsocialistes s'han abstingut. Pia Bosch ha demanat que es doblés la partida destinada a aquests ajuts, perquè la crisi econòmica "ha fet que augmenti la desigualtat social" i que molts ajuntaments no tinguin prou recursos per combatre "una situació que, dia a dia, empitjora de manera evident".

La diputada també ha demanat a CiU que, des de l'àrea d'Acció Social, es convoqui una altra partida de subvencions, dirigida específicament a atendre la pobresa infantil. "A les comarques gironines, un de cada quatre infants es troba al llindar de la pobresa o bé per sota d'aquest", ha dit Pia Bosch.

El vicepresident de la Diputació Miquel Noguer li ha respost que, ara per ara, "no és possible" doblar la partida. Noguer ha dit que el pressupost per a aquest 2015 ja s'ha adjudicat, i que caldrà esperar a la liquidació del de l'any passat per veure si es pot incrementar la partida. El vicepresident, però, ha volgut subratllar que la Diputació ja atén aquells més desemparats a través del programa 'Salut i crisi' que gestiona el Dipsalut. I que precisament, com ha puntualitzat, aquest any s'ha doblat i ha passat a ser d'1 a 2 MEUR.

Per últim, el ple de la Diputació de Girona també ha tirat endavant una altra branca d'ajudes. Es destinen a centres i instituts d'estudis locals i comarcals, estan dotades amb 75.000 euros i permetran sufragar-ne part de l'activitat i les publicacions (com per exemple, els treballs de recerca).